i dalje misterija

Pisma Lukšiću, Camiću i Veljoviću kriju tajnu Kalačevog samoubistva?

Ernadova supruga Alma ne vjeruje da je njen suprug izvršio samoubistvo zbog djeteta
12 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 18:44h

Ni nakon godinu i po nijesu rasvijetljene okolnosti zbog kojih je nekadašnji šef rožajske policije Ernad Kalač izvršio samoubistvo, odnosno šta je povuklo okidač kobnog 25. marta prošle godine kada je tadašnji načelnik pucao sebi u glavu pored groba kćerke Hane.

„Vijesti“ saznaju da je Kalač prije smrti poslao tri oproštajna pisma - premijeru Igoru Lukšiću, tadašnjem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću i predsjedniku Osnovnog suda u Rožajama Zahitu Camiću. O tom „detalju“ javnost do sada nije bila upoznata, ali se iz policijskih krugova nijesu libili da medijima serviraju pretpostavku da se Kalač na tragičan kraj odlučio zbog tuge za kćerkom Hanom koja je umrla kada joj je bilo pet godina usljed gušenja od oraha koji je jela.

Ernadova supruga Alma ne vjeruje da je njen suprug to učinio zbog djeteta.

"Onaj Ernad kojeg sam ja poznavala 10 godina nikada na sebe ne bi digao ruku i ostavio ucvijeljenu porodicu. Na to je moralo da ga natjera nešto mnogo veliko i strašno, a ja ću pokušati da saznam šta. Zbog pokojne Hane to nije učinio", rekla je Alma koju su uvrijedila pisanja medija da je dijete bilo uzrok samoubistva.

"To mi je u nekim trenucima teže padalo od tragedije koju smo doživjeli", rekla je Alma.

Ernadova supruga Alma ne vjeruje da je njen suprug to učinio zbog djeteta

Ona ne zna šta je Ernad poručio u posljednjim pismima za koja je saznala na veoma grub način. U prvom zapisniku sa uviđaja čak nije ni pisalo da su u džepu pokojnika nađeni odresci o poslatoj preporučenoj pošti. Tek u drugom zapisniku stoji i taj „detalj“. Alma se nadala da je jedno od pisama upućeno njoj.

"U kabinetu direktora Uprave policije, Veselin Veljović mi je hladno rekao: „Pa ti ne znaš kome je ostavio pisma? Ja ću ti reći...“ Cijeli svijet mi se okrenuo, nisam bila pripremljena na tako nešto. Ne znam kako sam izašla iz zgrade", rekla je Alma Kalač.

Veselin Veljović je „Vijestima“ rekao da sa trenutne pozicije ne može govoriti ni o sadržaju pisma niti šta misli zašto je ono poslato upravo njemu.

"O pismu sam odmah po prijemu obavijestio beranski Centar bezbjednosti i kriminalistiku u Podgorici. Koliko znam, Uprava policije i tužilaštvo se bave time", rekao je Veljović.

Iz kabineta premijera Igora Lukšića su, takođe, saopštili da je pismo predato Upravi policije na dalje postupanje. Na pitanja „Vijesti“ šta je sadržaj pisma, da li u njemu stoji ili se aludira na motiv samoubistva, da li ima elemenata za pokretanje istrage o okolnostima koje su dovele do tragičnog čina, te zašto javnost nije obaviještena o postojanju pisma, nije odgovoreno. Čitaoci će ostati uskraćeni i za odgovore na pitanja šta premijer misli zašto su pisma upućena njemu, Veljoviću i Camiću, kao i šta je pokojnik na taj način želio da poruči.

Ni predsjednik Osnovnog suda u Rožajama Zahit Camić nije želio da priča o sadržini pisma koje mu je poslao pokojni Kalač.

"Dao sam ga nadležnim organima na dalje postupanje i to je sve što mogu da kažem", rekao je Camić.

Nečasne radnje kolega?

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“ u pismima se indirektno aludira da se Kalač na samoubistvo odlučio zbog nečasnih i kriminalnih radnji pojedinaca u Upravi policije koje nije mogao da spriječi, a u kojima nije želio da učestvuje.

Iz Uprave policije su saopštili da je policija povodom smrti rukovodioca Ispostave Rožaje sprovela sve potrebne istražne radnje i postupke. Nije pojašnjeno šta to podrazumijeva niti rezultate tih aktivnosti.

"Policija je upoznata sa sadržajem pisama koja su preporučenom pošiljkom upućena predsjedniku Vlade Crne Gore i direktoru Uprave policije od strane pokojnog Ernada Kalača. Sadržina ovih pisama se uglavnom odnosi na njegov profesionalni odnos prema poslovima i zadacima kao rukovodioca Ispostave Rožaje, a u jednom dijelu i na skroman život porodice, i izgradnju porodične kuće nedaleko od Rožaja", stoji u odgovorima tima za odnose sa javnošću Uprave policije.

U Upravi policije ne znaju za dva zapisnika sa uviđaja od kojih se u jednom ne pominju odresci o preporučenim poslatim pismima

U Upravi policije ne znaju za dva zapisnika sa uviđaja od kojih se u jednom ne pominju odresci o preporučenim poslatim pismima, kao ni ko je i zašto izbrisao podatke sa Ernadovog laptopa i službenog mobilnog telefona, prije nego što su oni vraćeni supruzi.

"Službenici Područne jedinice Berane su sačinili zapisnik, i u zapisniku se, između ostalog, navodi da su u džepu pokojnog Ernada Kalača pronađena tri odreska o poslatim preporučenim pismima. Ne postoje činjenice koje ukazuju na sumnju da je vršeno brisanje sadržaja iz laptop računara i mobilnog telefona koje je koristio pokojni Ernad Kalač", stoji u odgovorima na pitanja “Vijesti”.

Galerija