Na obroncima Lovćena gerilci učili prve korake

Sve vrijeme, iz Lovćenskih šuma pojavljivao se Če Gevara, kog je za ovu priliku oživio glumac Srđan Grahovac
9 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2012. 14:01h

Vojnim kamionima regruti kampa Ernesto Če Gevara sa Cetinja došli su do početka Njegoševe staze, a onda preko Blatišta pješke do Ivanovih korita gdje su zadužili opremu, upoznali se sa pravilima i zadacima gerilsko - umjetničke obuke, doručkovali, a zatim se razvrstali u strojeve.

Kamp Ernesto Če Gevara je 24 satni multimedijalni teatarski performans koji je, inspirisan simbolom otpora, revolucionarom Če Gevarom, osmislio crnogorski reditelj Slobodan Milatović, kao pobunu protiv konformizma i trivijalnosti, kao otpor ideologiji beznačajnosti.

Ovaj projekat juče je na obroncima Lovćena okupio značajne umjetnike, teoretičare, novinari,dramski pisci i filozofe iz regiona. Komandant kampa Branislav Lečić regrutima je prije obuke kazao da je siguran da su svi došli iz avanturizma, ali i iz određenih stavova.

"Danas otpor jeste taj naš mejnstrim kojim mi treba da se suprotstavimo opštem mejnstrimu. Danas je u stvari glavna trivijalnost ovoga doba isključivo briga o egzistenciji i o opstanku koji se uvijek definiše vrlo prosječnim i duhovnim i kultutrološkim elementiima, tako da mladi ljudi i oni koji se duhom osjećaju mladi, a koji se pitaju i traže svoj otpor u današnjem vremenu predstavljaju uvijek interesantne osobe za druženje. Manje više svi živimo u tom konformizmu, vrlo često u malograđanskoj pa i nacionalnoj svjesti koja je skučena, ograničena. Onoga momenta kad osjetmo nešto što nas uzbuđuje, što nas pokreće sem erotičnosti i seksualne energije, to svakako jeste pogled na svijet koji nas ne ograničava, koji nas ne pretvara u jednu vrstu plemena koje zaboravlja svoje razloge na ovoj maloj planeti zemlji", kazao je Lečić.

Gerilci učili prve korake

Ivanova korita nakon toga bila su mjesto gdje su okupljeni gerilci učili prve korake. Pripadnici Vojske Crne Gore regrutima su održali vojnu obuku, pokazali im kako se rukuje oružjem i na terenu izveli prepad sa pucnjavom..

Sve vrijeme, iz Lovćenskih šuma pojavljivao se Če Gevara, kog je za ovu priliku oživio glumac Srđan Grahovac, povremeno pucajući ili jašući konja..

Veoma zanimljiv dio Kampa Ernesto Če Gevara bila je „Art orijentacija“, umjetnička akcija tokom koje su gerilci imali zadatak da pronađu prostore sakrivene u široj okolini kampa u kojima su umjetnici stvarali. Oni koji su pronašli sve tačke označene na karti mogli su vidjeti izložbu slika, izložbu na tanjirima, prisustvovati koncertu, vidjeti šarenu pticu, kuću od platna..

Nakon vojno - gerilske obuke učesnici kampa su ručali,a poslepodnevni sati bili su rezervisani za moralno-političku obuku i kulturno-umjetnički program.

Galerija

Bonus video: