Volite stripove? Pravac Herceg Novi!

Za sve ljubitelje stripa i kolekcionare u nedjelju će biti organizovana berza stripa – dobra prilika da se kupe neka rijetka izdanja, razmijene stripovi
1 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2012. 12:12h

Retrospektivnom izložbom dosadašnjih učesnika u klubu Hercegnovskog pozorišta sinoć je otvoren 6. Međunarodni hercegnovski strip festival (HSF) koji je okupio autore iz regiona.

Do 12 .septembra biće organizovane izložbe, berze stripa, promocije i radionice koje su ranijih godina izazivale veliko interesovanje zaljubljenika u tu umjetnost. Izložba glavnog gosta manifestacije je Laza Sredanovića na čijem je stripu Dikan, koje je sa prekidima crtao 40 godina odraslo milion mladih ljudi u bivšoj Jugoslaviji i Jugoistočnoj Evropi biće otvorena večeras.

Dikan je i dalje najpopularniji strip Zapadnog Balkana.

"Za festival se zna više van naših granica nego u Crnoj Gori odakle dobijamo pohvale”

"Za festival se zna više van naših granica nego u Crnoj Gori odakle dobijamo pohvale”, kaže Nikola Ćurčin director, inicijator i organizator Festivala, zahvaljujući čijem entuzijazmu i ogromnoj energiji manifestacija uprkos konstantnim, prije svega materijalnim teškoćama, opstaje.

Biće organizovane i izložbe dvojice, ove godine preminulih strip crtača - poznatog francuskog strip crtača i scenariste Jean Giraud (poznat i pod pseudonimima Gir i Moebius) i čuvenog strip crtača i ilustratora Serđa Topija.

Pod pseudonimom Moebius, Giraud je objavljivao djela naučno-fantastične tematike. Godine 1975. pokrenuo je sa kolegama studio Les Humanoides Associes. Ta je skupina bila poznata i pod nazivom Bande Dessinee, a izdavali su magazin Metal Hurlant za koji mnogi teoretičari kažu da je promijenio stav o stripu i pomogao da ga se ne posmatra kao trivijala.

Biće organizovane i izložbe dvojice, ove godine preminulih strip crtača - poznatog francuskog strip crtača i scenariste Jean Giraud i čuvenog strip crtača i ilustratora Serđa Topija

Topi je radio na strip serijalu Otkriće svijeta u stripu, ali ovaj veliki autor iz Milana poznat je uglavnom po sopstvenim kreacijama kao što su Šaraz-De i Kolekcionar stripovima čiji grafizam ostavlja bez daha.

Istorija slovenačkog stripa naziv je izložbe koju donosi Iztok Sitar autor monografije „Istorija slovenačkog stripa od 1927. do 2007.“ u kojoj je slikom i riječju napravljen presjek 80 godina razvoja stripa u Sloveniji. Na festivalu će biti predstavljen rad Valtera Nojgebauera pionira jugoslovenskog (hrvatskog) stripa , čiji je umjetnički senzibiltet naročito dolazio do izražaja u humorističkim stripovima.

Kao i ranijih godina Tihomir Tikulin Tico zajedno sa Mirnom Martinović vodiće strip radionice.

Planirana je i promocija, kao i štampanje i dijeljenje nultog broja HSF magazina sa čijim redovnim izdavanjem organizatori namjeravaju da počni naredne godine.

Za sve ljubitelje stripa i kolekcionare u nedjelju će biti organizovana berza stripa – dobra prilika da se kupe neka rijetka izdanja, razmijene stripovi Ili samo da se uživa u nekim od starih, ali i novih izdanja.

Iako je festival već počeo - sredstva od 2.500 eura još nije obezbijedila Opština Herceg Novi koja je pokrovitelj manifestacije.

Galerija

Bonus video: