Ovo vam neće popraviti raspoloženje

Ako vino ne pijete iz užitka nego ponekad osjećate kako vam treba čaša vina (ili bilo kojeg drugog pića) vrijeme je da preispitate svoje navike. Možda se već radi o alkoholizmu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2012. 10:58h

U danima kada se osjećate sumorno i tmurno vjerovatno učinite nešto kako biste izašli iz takvog raspoloženja. Međutim, problem je što neke stvari nas neće razvedriti, nego nasuprot, imat će negativan učinak na naše zdravlje, novčanik ili oboje.

1. Hrana

Ako vam je dosadno ili ste pod stresom, lako ćete se okrenuti hrani. Mnogi ljudi ne jedu kada su gladni nego iz emotivnih razloga. Možda je to nešto što smo naučili u djetinjstvu kada su nam roditelji davali slatkiš kako bi nas utješili.

Problem je u tome što vas ni najveći slatkiš neće riješiti mizerije, a vjerovatno ćete se nakon njega osjećati još lošije. Ako ste na dijeti, vjerovatno ćete koristiti emocije kako biste pronašli opravdanje za komad omiljene hrane, a time ih potencirati.

2. Alkohol i cigarete

Ako vino ne pijete iz užitka nego ponekad osjećate kako vam treba čaša vina (ili bilo kojeg drugog pića) vrijeme je da preispitate svoje navike. Možda se već radi o alkoholizmu. Možete biti vrlo daleko od opijanja, ali to ne znači da nemate problem s alkoholom.

Otvaranje boce kada ste u depresiji ne pomaže. U najboljem slučaju možete zaboraviti što vas muči, ali ujutro će problemi opet biti tu, plus mamurluk.

Što se tiče cigareta mnogi kažu kako na neki način otklanjaju stres, ali ako se uvučete u zavisnost kreiraćete još veće probleme. Radije istražite neke bolje tehnike opuštanja od cigareta.

3. Šoping

Nema ništa loše u tome da koristite svoj novac kako biste više uživali u životu, ali ako pretjerujete znak je za uzbunu. Ako sebi kupite stvari koje sebi ne možete priuštiti samo ćete kasnije osjećati još veći stres. Čak ako i imate novaca dovoljno kupovanje gomile nepotrebnih stvari koje zapravo ni ne želite ima negativan učinak, piše Cover magazin.

Što onda funkcioniše?

1. Vježba

Vježba je 100 posto prirodni način da trenutno popravite raspoloženje bez ikakvih negativnih posljedica.

2. Učinite nešto za druge

Ne trebate se nužno učlaniti u volontersku organizaciju, ali učinite li nešto lijepo za svoje najbliže, porodicu, komšije ili prijatelje i vi ćete se osjećati bolje.

3. Usavršavajte se

Kada ste potišteni stvaranje je najbolji lijek. Učinite nešto, učite, radite bilo što na sebi, svome domu, vrtu, zajednici… Osjećaj korisnosti i postignuća tjera sve negativne emocije.

Bonus video: