Čujović novac skidao sa računa u Švajcarskoj i Velikoj Britaniji

Navodi se da se Čujović posebno bio navadio na jednu poznatu banku iz Švajcarske
383 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2012. 16:05h

Beograđanin Miloš Čujović (27), koji se sumnjiči da je bio “mozak” milionske računarske prevare, uspio je da hakuje račune klijenata banaka u Švajcarskoj i Velikoj Britaniji, saznaju “Vijesti”.

Nekoliko sagovornika, upućenih u istragu, tvrdi da je Čujović uspio da “skine” kodove ali i potpise klijenata nekoliko banaka u inostranstvu, a onda na taj način da preko e-bankinga transferiše novac na račune osumnjičenih Zagoričana.

Na spisku prevarenih klijenata, koji su do sada razmjenom preko Interpola stigli u Podgoricu, navodi se da se Čujović posebno bio navadio na jednu poznatu banku iz Švajcarske.

“Iz sistema te švajcarske banke uspio je da uđe u račune brojnih klijenata, a potom na ime, fiktivnog, poklona ili investicije da prebaci novac u Crnu Goru”, kazao je sagovornik iz policije, čiji vještaci - informatičari pokušavaju da uđu u trag ovoj sofisticiranoj prevari.

U toku dosadašnje istrage podaci o milionskoj prevari u Podgoricu su stigli i iz Londona, gdje je takođe, osumnjičeni Čujović uspio da ojadi nekoliko klijenata u tamošnjoj banci.

Novac je mahom stizao na devizni račun uhapšenog Vidoja- Vila Stanišića, koji je svakodnevno dolazio u poslovnicu Crnogorske komercijalne banke da podiže novac.

Upravo alavost osumnjičenih članova ove grupe, navodno, bila je razlog da se bankari, policija ali i tužilaštvo pozabave ovom prevarom.

Prilikom hapšenja Čujovića, koji je nakon školovanja bio u grupi najboljih mladih informatičara Srbije, policija je pronašla računare i drugu opremu, koju je koristio tokom prevara.

Tužilaštvo vjeruje da je ova grupa hakerisanjem na račune u Crnoj Gori transferisala 488.200 švajcarskih franaka (406.426 eura) i 555.428,28 eura. Prije nego su uhapšeni oni su sa računa uspjeli da podignu oko 190.000 eura, koje su trošili na kupovinu luksuznih automobila i ljetošnji provod.

U akciji “Fokus” pored Čujovića uhapšeni su braća Nikola (24) i Nebojša Marković (26), Bojan Pejović (25), Dragan Kovačević (32), Radonja Vulević (30), Slađana Medenica (27) iz Kolašina i Vidoje Stanišić.

“Mozak” operacije, kako u policijskim krugovima nazivaju Čujovića, prije desetak godina bio je u Srbiji sumnjičen za prevare preko Interneta.

Čujović je uspio da “skine” kodove ali i potpise klijenata nekoliko banaka u inostranstvu, a onda je, sumnja se, preko e-bankinga uspio da transferiše novac na račune osumnjičenih

Oslobođen za prodaju kokaina

Advokat Milorad Gogić, branilac Miloša S. Čujovića (27), tvrdi da je njegov klijent oslobođen optužbi da je u ljeto 2006. godine u Petrovcu prodavao kokain.

“On je oslobođen u podgoričkom Višem sudu u Podgorici, jer nije bilo dokaza da ga je počinio”, kazao je Gogić, dodajući da to još nije pravosnažna presuda.

“Što se tiče ovog postupka, gdje je Čujović osumnjičen za računarsku prevaru, proces je tek pokrenut. Ubijeđen sam da ću i u ovom postupku dokazati njegovu nevinost”, smatra Gogić.

Galerija

Bonus video: