Art Festival: Glavna ulica u znaku novih kulturnih sadržaja

"Svake godine festival je drugačiji. Iza svega je jedna ozbiljna organizacija, veoma komplikovana, posebno danas kada niko nema razumijevanja za ovakve događaje", kazao je Stijović
76 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2012. 20:10h

Otvaranje III Art festivala „Ulica Glavna“ (Ulica Novaka Miloševa), u organizaciji Srđe Stijovića, prošlo je sinoć u znaku brojnih kulturnih dešavanja. Publika je bila u prilici da pogleda izložbu forografija Tomislava Stanića, instalacije umjetnika Marka Lukovca i Izabele Matoš, skulpturu Dejana Mirkovića, da prisustvuje bodyart hepeningu Frizerskog studija Zoran, da kupi ili pogleda izložene suvenire Varvara.

Muzički dio programa obilježio je nastup kantautora Sloba Pješčića iz Nikšića, muzički bend Spandex iz Slovenije i DJ Bratski. Za oduševljenje najmlađih pobrinuo se Cirkussfera iz Beograda.

„Svake godine festival je drugačiji. Iza svega je jedna ozbiljna organizacija, veoma komplikovana, posebno danas kada niko nema razumijevanja za ovakve događaje.

Na festivalu su sve više prisutni mladi ljudi koji žele nešto novo da pokažu, da daju doprinos svom gradu i da se kroz tu promociju umjetnosti više zbliže sa publikom“, kazao je Stijović, vlasnik Blues Bara, organizator sada već tradicionalnog Art festivala.

Dramski umjetnik Džoni Hodžić, umjetnički direktor manifestacije, festival komentariše kao još jedan pozitivan susret svih koji imaju potrebu za onim što se zove kultura.

„Riješili smo da uđemo u narod. Blues Bar i Srđa Stijović, kao neko ko je iznio kompletan projekat uz našu pomoć, smogao je snage da i ove godine napravi nešto što treba da preraste u brend Podgorice, u nešto po čemu bi glavni grad trebao da bude prepoznatljiv, u nešto što bi trebalo da upotpuni i kulturnu i turističku ponudu.

Nadam se da ćemo u budućnosti naići na više razumijevanja od srodnih institucija i onih koje treba da vode računa o životu u glavnom gradu. Oni koji budu ovih dana ispred Blues Bara u Ulici Glavnoj doživjeće prijatno iznenađenje. Imaće priliku da čuju dobre muzičke bendove, da vide profesionalne ulične animatore i zabavljače, moderni i klasični balet, klasičnu muziku na jedan drugačiji način.

Srešćemo i neke ljude koji su posebna zanimljivost određenih gradskih sredina“, prokomentarisao je Džoni Hodžić koji će se na Art festivalu predstaviti sa autorskim projektom – predstavom „Džoni Hodžić dijete sa posebnim potrebama“.

„Izvešću moju monodramu ili stend up komediju 'Džoni Hodžić, dijete sa posebnim potrebama'. U tekst sam unio aforizme najpoznatijih aforističara sa ex-Yu prostora i čini mi se da kroz duhovit način, kroz jednu autobiografsku priču upućujem sjajnu kritiku društvu. Sve kroz smijeh koji zna da boli“, kazao je Hodžić.

Kantautor Slobo Pješčić iz Nikšića nije krio oduševljenje što će svojim nastupom upotpuniti atmosferu u Glavnoj Ulici. Kazao je da mu je zadovoljstvo što poslije dugo godina ponovo svira rok pred podgoričkom publikom.

Drugi dan festivala pored predstavljenih aktuelnih programa, publika će biti u prilici da prisustvuje nastupu balerina Baletske škole „Princeza Ksenija“, performansu savremenog plesa u izvedbi Bojane Mišić iz Beograda, Maje Kalafatić i Evina Hadžialjevića iz Ljubljane. Muzički program obilježiće koncert pijanističkog trija „Via“ iz Podgorice, koncert Multietničke atrakcije iz Beograda i DJ Čandra.

Galerija

Bonus video: