Sirene su novi holivudski hit?

Tokom 2012. već je objavljeno 18 knjiga o ovim mitskim morskim stvorenjima
554 pregleda 0 komentar(a)
Mala sirena, Foto: Fanpop.com
Mala sirena, Foto: Fanpop.com
Ažurirano: 07.09.2012. 16:01h

Dječak čarobnjak je odrastao, a „Sumrak” se završava, pa je Holivudu potrebno novo mitsko stvorenje za paljenje širokih narodnih masa. Da li je to sirena?

Posljednji film iz serijala „Sumrak” označava kraj najunosnije franšize u istoriji. Kada je prva knjiga objavljena 2005. bila je samo dio trenda u fikciji za mlade koja se bavila vampirima. Njen vrtoglavi uspjeh proizveo je i druge literarne i filmske romanse za tinejdžere sa zombijima i vukodlacima.

Prije toga bajke za odrasle su obilovale pričama o magiji, podstaknute uspjehom knjiga o Hariju Poteru. Opsesije tinejdžera očigledno slijepo prate trendove, a izdavači i filmski studiji sada osmatraju koji bi mogao biti sljedeći podžanr koji treba unovčiti.

Io9, blog o naučnoj fantastici, misli da bi sirene bile pravo rješenje za popunjavanje rupe veličine vampira u životima tinejdž čitalaca, prenosi B92.

Samo ove godine već je objavljeno 18 knjiga o ovim mitskim morskim stvorenjima. Osim toga, žanr je mnogo fleksibilniji.

U dosadašnjim knjigama pokrivene su teme od ubilačkih morskih nimfi do sunčanih, hipi priča o životu u okeanu. Neke su priče o prijateljstvu, druge o ljubavi.

Tokom 2012. već je objavljeno 18 knjiga o ovim mitskim morskim stvorenjima

Dobitnica britanske književne „Orandž” nagrade Helen Danmor već je napisala pet knjiga o sirenama. U SAD naslovi poput „Wake”, „Wrecked” i „Fathomless” već su zaveli mladu publiku. Pa ako su sirene te koje trenutno zaokupljaju maštu mladih, onda je samo pitanje vremena kada će se preseliti na veliki ekran.

Zrele za veliki povratak

Baš kao što su dva filma o Snežani „lomila koplja” ove godine na bioskopskim blagajnama, slična bitka sa morskom tematikom je skoro zagarantovana.

Oni koji su odrastali uz sirene Medison (Deril Hana u filmu „Splash”) i „Malu sirenu” Arijel vjerovatno se čude zašto ova bića tek sada izlaze na površinu.

Međutim, u pop kulturi se tek nedavno pokazalo da su sirene zrele za veliki povratak. Lejdi Gaga je navukla rep u spotu „You and I” prošle godine, a Kejti Peri je u novoj reklami za GHD proizvode za kosu pretvorena u glamuroznu morsku nimfu.

Sirena je, prema legendi, vodeno stvorenje sa gornjim dijelom tijela žene i ribljim repom. Ona se pojavljuje u narodnim predanjima mnogih kultura širom svijeta - prve priče nastale su u Asiriji.

Sirene su nekad predstavljene kao opasna stvorenja koja se dovode u vezu sa poplavama, olujama, brodolomima i davljenjem, u drugim verzijama one su ljupke, čine dobra djela i zaljubljuju se u ljude.

Predanje kaže da svojom pjesmom mogu da hipnotišu mornare i navedu ih da unište brod.

Kristofer Kolumbo je zapisao da je u Karibima vidio sirene, dok su neki mornari u prošlom i ovom vijeku prijavljivali njihove pojave u Kanadi, Izraelu i Zimbabveu. Ranije ove godine Animal Planet je prikazao fiktivnu emisiju o sirenama "Mermaids: The Body Found", koju je gledalac u SAD previše ozbiljno doživio. Zato je tamošnja Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) zvanično objavila 2012. da ne postoji nijedan dokaz da su sirene ikada postojale.

Modu već osvojile

Modni svijet, obično uvijek korak ispred drugih, bio je u vodenom fazonu u kolekcijama za proljeće/ljeto 2012. Florens Velč je pjevala uživo iz bijele školjke na reviji Chanela inspirisanoj podvodnim svijetom, dok je sličan motiv preovlađivao i na kreacijama Aleksandra Mekvina, te brendova Givenchy i Armani.

Kad tome dodamo i prilično važnu ulogu koju su sirene igrale u najnovijem, četvrtom nastavku „Pirata sa Kariba” i činjenicu da popularna muzičarka Azelija Benks sebe naziva prvom sirenom hip-hopa (čak je objavila i kompilaciju Fantasea, a koncerte promoviše kao „Bal sirene”), sva je prilika da će seksi stanovnice mora veoma brzo zamijeniti vampire i vukodlake na mjestu nove mitske opsesije popularne kulture.

Bonus video: