Kako da znate da li jedete previše ugljenih hidrata?

149 pregleda 0 komentar(a)
ugljeni hidrati, Foto: Shutterstock
ugljeni hidrati, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.06.2018. 11:44h

Kada se odlučuju na dijetu, ljudi uglavnom prvo izbacuju ugljene hidrate jer znaju da hljeb i tjestenine goje. Ali da li je baš uvijek tako?

Ponekad nisu krivi samo ugljeni hidrati za našu liniju, već na nju utiče i stres ili nedostatak sna. Ali, svakako, neprijatelj broj jedan svakog organizma jeste šećer, koji unosimo prekomjerno a da toga nismo ni svjesni. Uglavnom se gojimo i od pogrešnih spajanja namirnica koje sadrže skrob i šećer, a koji su glavni krivci za taloženje kilograma.

Kako da znate da li zaista jedete previše ugljenih hidrata?

Dr Hand van Tuleken savjetuje test u trajanju od trideset sekundi da biste to i provjerili.

"Uzmite običan kreker i počnite da ga žvaćete dok ne počne da mijenja ukus, od blagog keksa do prilično slatkog. Ako se ukus promjeni za manje od trideset sekundi, vaše tijelo vrlo dobro obrađuje ugljene hidrate. Ali, ako kreker za 30 sekundi ne promjeni ukus, treba da razmislite o ishrani s manje ugljenih hidrata", kaže ovaj dr i objašnjava: "Ako osjetite slatkoću do 14. sekunde žvakanja, vaše tijelo vrlo djelotvorno obrađuje ugljene hidrate i koristi ih za energiju, pa možete da uzimate 250 grama na dan, odnosno oko četiri parčeta hljeba sa integralnim žitaricama. Ako je za promjenu ukusa potrebno od 15 do 30 sekundi, tada vam je dovoljno 175 grama ugljenih hidrata na dan. Ali, ako to traje više od 30 sekundi, tada ne bi trebalo da jedete više od 125 grama na dnevno."

Ovaj doktor kaže da nisu svi ugljeni hidrati jednaki, jer su neki jako dobri za nas, a drugi jako loši za naše tijelo, jer goje, uvećavaju rizik za dijabetes i čak utiču na plodnost.

"Kada sam naučio kako jesti ugljenih hidrate mnogo sam lakše kontrolisao svoju težinu", dodaje on. Njegov test vrlo je jednostavan, prenosi Nedeljnik.

Bonus video: