Stanišić bježao jer je bio pod stresom

"Ma, oni su informatički nepismeni, vjerujem da ne znaju sami ni Fejsbuk da koriste”, kazao je advokat osumnjičenih
403 pregleda 50 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2012. 15:06h

Dosadilo mu bježanje - Vidoje-Vile Stanišić (25) predao se preksinoć oko 23,30 časova kod benzinske stanice u Zagoriču, nakon što ga je policija od prošlog petka tražila zbog sumnje da je bio u grupi, koja je počinila milionsku računarsku prevaru.

Stanišić je tokom višednevnog bjekstva nekoliko puta telefonom kontaktirao svog advokata Božinu Banovića, kojem je u utorak popodne objasnio da želi da se preda.

“Sa svojim klijentima, u svim predmetima, imam dogovor da poštuju državu, zakone ove države i mene, kao njihovog branioca. Znate, lišavanje slobode je stresno za svakog, pa tako i za Stanišića. On se predao kada je osjetio da je za to spreman”, kazao je Banović “Vijestima”.

Stanišićev branilac naveo je da ga je on “pokupio” automobilom u “određeno vrijeme na određenom mjestu”, a potom ga predao policiji kod benzinske pumpe u Zagoriču.

Osumnjičeni Stanišić je juče prvo priveden na saslušanje kod višeg državnog tužioca Vesne Jovićević, gdje se branio ćutanjem sve dok se sa braniocem ne upozma sa predmetom i krivičnim djelom, koji mu se stavlja na teret.

Stanišićev branilac naveo je da ga je on “pokupio” automobilom u “određeno vrijeme na određenom mjestu”

U pratnji policije Stanišić je sinoć kasno priveden i u podgorički Viši sud, gdje ga je sudija za istragu Miroslav Bašović poslao u spuški pritvor.

Pogdorička policija preksinoć je privremeno oduzela još jedan automobil Zagoričanima - od brata osumnjičenog Stanišića oduzet je luksuzni “porše kajen”, koji su sakrili kada im je policija prije desetak dana zaplijenila druge automobile.

Visoki policijski funkcioner “Vijestima” je juče kazao da će policija ispitivati “legalnost zaplijenjenog automobila, ali i to da li ima veze sa krivičnim djelima koja se Stanišiću i osmočlanoj grupi stavljaju na teret”. Prije desetak dana policija je od Stanišića i ostalih osumnjičenih članova grupe oduzela dva “hamera” i “mercedes SL”, za koje se vjeruje da su ljetos kupili od ukradenog novca.

U akciji “Fokus” prije sedam dana uhapšeni su Zagoričani braća Nikola (24) i Nebojša (26) Marković, njihovo drug Bojan Pejović (25), haker iz Beograda Miloš Čujović, koji se sumnjiči da je “mozak” milionske prevare, Dragan Kovačević (32), Radonja Vulević (30) i Slađana Medenica (27) iz Kolašina.

Policija sumnja da su sa računa, otvorenih kod crnogorskih poslovnih banaka, podigla 195.474,00 eura, a istim krivičnim djelom na račune u Crnoj Gori transferisali 488.200,00 švajcarskih franaka i 555.428,28 eura, koji su blokirani zbog međunarodne istrage.

Advokat: Ne znaju ni na Fejsbuk

Advokat Božina Banović, koji zastupa, osumnjičenog Vidoja Stanišića i braću Nikolu i Nebojišu Markovića kazao je da se još nije dovoljno upoznao sa predmetom, niti sa detaljima iz krivične prijave.

“Ovo je prvi put da se u Crnoj Gori vodi krivični postupak za ovaj vid kriminala - računarske prevare u ovom obimu. Treba vremena da se upoznam sa detaljima iz krivične prijave”, naveo je Banović. Iako ne zna dovoljno o sumnjama, koje je tužilaštvo stavilo na teret grupi, Banović ipak tvrdi da su Zagoričani “informatički nepismeni”. “Tvrdim vam da oni o tome ne znaju ništa. Ma, oni su informatički nepismeni, vjerujem da ne znaju sami ni Fejsbuk da koriste”, naveo je Banović, koji je suguran da će se sve to otkriti i tokom procesa.

Galerija

Bonus video: