Žene su srećnije kada se partner ljuti na njih

Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da muškarci mogu da budu daleko zadovoljniji u svojim odnosima ako mogu da pročitaju partnerkine pozitivne emocije.
173 pregleda 2 komentar(a)
svađa, Foto: Shutterstock
svađa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.09.2012. 17:54h

Američki naučnici s Harvarda došli su do zaključka da partnerova iznerviranost u stvari znači da i jačem polu "rade" emocije i da im je stalo kako bi veza uspjela. Žene zapravo uživaju kad se partner ljuti ili je namrgođen jer to doživljavaju kao dokaz ljubavi i zdrave veze.

"Ako su partneri uznemireni, to znači i određeni stepen uključenosti i emocionalne angažovanosti u odnosu, čak i u teškim vremenima. Ta je činjenica u skladu s nezadovoljstvom koje žene često doživljavaju kad se partner povuče u sebe i ostaje emocionalno zakopčan i pasivan u sukobu" − kaže Širi Koen, vođa studije sprovedene na Harvardu.

Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da muškarci mogu da budu daleko zadovoljniji u svojim odnosima ako mogu da pročitaju partnerkine pozitivne emocije, dok žene funkcionišu obrnuto, i zadovoljnije su ako kod partnera mogu da iščitaju negativne emocije.

"Žensko zadovoljstvo povezano je s percepcijom da njihovi partneri pokušavaju da shvate njihove negativne emocije više nego što će ih tačno detektovati, odnosno razumeti" − zaključuje Koen.

Bonus video: