RATKOVIĆEVE VEČERI

Razgovori o koncepciji i sadržaju školske lektire

"Sugestija je da se prvo moraju ispoštovati đaci, a preko njih pravo na jezik, programe i pravo da se bez politizacije uči u osnovnim i srednjim školama", kazao je Koprivica
52 pregleda 1 komentar(a)
Ratkovićeve večeri poezije, razgovori o školskoj lektiri, Foto: Beća Čoković
Ratkovićeve večeri poezije, razgovori o školskoj lektiri, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 07.09.2012. 14:46h

U okviru književno-poetske manifestacije 42. “Ratkovićevih večeri poezije“ u hramu bjelopoljske kulture rodnoj kući Rista Ratkovića organizovan je razgovor o koncepciji i sadržaju školske lektire u poredbenom odnosu regionalnih književnosti.

Olga Vojičić-Komatina govorila je o zastupljenosti crnogorske odnosno nacionalne književnosti u srednjim školama, prvenstveno u Gimnaziji.

Ona je govorila o pravilnim i pogrešnim modelima interpretacije lektire učenicima srednjih škola i šta u tom pravcu treba promijeniti i o tome koliko djeca poznaju djelo Rista Ratkovića, o Zogovićevoj koncepciji poezije i koje nove pisce treba uvesti u odgovarajuću školsku lektiru.

Ona je kazala da u lektiri za starije razrede treba više da budu zastupljeni i Jevrem Brković, Radovan Zogović a ne u prvom razredu Gimnazije. Komatina smatra da nacionalna literatura treba da bude dominantna.

Profesor Dragan Koprivica kao član komisije za izradu nacionalnog programa „našeg jezika“ u Crnoj Gori akcenat je stavio na to, da se na jedan korektan način usaglase programi koji još nijesu usaglašeni iz nekih neobičnih razloga, u koje ne želi da zalazi.

"Sugestija je da se prvo moraju ispoštovati đaci, a preko njih pravo na jezik, programe i pravo da se bez politizacije uči u osnovnim i srednjim školama", kazao je Koprivica.

On smatra da je školska literatura uglavnom u granicama standarda, da je zadovoljavajuća.

"To ne znači da ne bi trebalo praviti određene presjeke, novo sondiranje književnih stanja i vjerovatno uključivanje nekih novih", rekao je Koprivica.

Direktor bjelopoljske OŠ “Marko Miljanov“ mr Blagoje Vujisić smatra da je koncept lektire prilagođen savremenim književnim kretanjima.

"S obzirom na književna kretanja u zemljama bivše Jugoslavije i svijeta u Crnoj Gori kroz lektiru su odabrani savremeni aktuelni tekstovi. Ako bi trebalo tražiti neku primjedbu, to je da su za niže razrede, osim previše tekstova, zastupljeni i inostrani pisci.

Trebalo bi da u prvom i drugom ciklusu osnovne škole budu i zastupljeniji crnogorski i pisci iz okruženja konkreno iz bivših jugoslovenskih republika. Mislim da su malo zastupljeni i ruski pisci i pjesnici", smatra Vujisić.

Uvodničarka u razgovor bila je književnica Blaga Žurić.