Šahmanović: Požari u Plavu su podmetnuti

Poslednji veliki požari izbili su na planini Bogićevica i Memina Planina gdje gori velika količina čamove i bukove šume, u zoni Nacionalnog parka „Prokletije“
201 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2012. 13:20h

Opštinu Plav su krajem avgusta i početkom ovog mjeseci zahvatili brojni požari, koji potpomognuti požarima sa Albanske strene koji se prostiru duž granice sa Crnom Gorom stvaraju i veliku količninu dima i prašine koja se prostire cijelom plavsko-gusinjskom dolinom.

Poslednji veliki požari izbili su na planini Bogićevica i Memina Planina gdje gori velika količina čamove i bukove šume, u zoni Nacionalnog parka (NP) „Prokletije“.

Prvi čovjek Plava Orhan Šahmanović kazao je, da je formiran opštinski štab koji rukovodi akcijom gašenja požara, te izrazio sumnju da se požari podmeću namjerno.

„Nadali smo da ćemo ove godine proći bez požara i pored toga što je sezona praćena brojnim tropskim vrućinama. Ipak se neko dobro potrudio da i naša opština bude u tim problemima zvanmim požar i dim. Javno izražavam svoju sumnju da se namjerno podmeću požari. Naši građani će prepoznati one koji su prijetili Plavu i koji su rekli, da će raditi sve da ne krene dobro, ipak smo uz pomoć ljudi iz NP “Prokletije“ i Službe za zaštitu požare trenutno lokalizovali“.

„Ovih dana smo formirali opštinski štab u kojem ćemo preduzeti sve aktivnosti da bi lokalizovali požare. Na sjednici opštinskog štaba prisustvovali su načelnik Ipostave policije, Šumske uprave, Opštine i Službe za spašavnje, formiran je mini štab i ovlastili direktora NP „Prokletije“ da rukovodi tim mini štabom. Isti je preduzeo sve aktivnosti i brzom reakcijom požar na Meminoj Planini je lokalizovan, a da kojim slučajem nije, bio bi to požar koji bi napravio probleme ne samo Plavu već i Crnoj Gori“, kazao je Šahmanović koji se sastao sa načelnicom Sektora za vanredne situacije Denisom Nurković koju je upoznao sa trenutnom situacijom preduzetim mjerama.

Direktor NP i rukovodilac mini štaba Enes Drešković kazao je, da se obilaskom terena utvrdilo da se pozari prostiru od Bora Radončića u Gusinju preko Potkobile do Hakanjske Meme na teritorji Plava što je veliki prostor, te da su požari trenutno pod kontrolom.

„Prije par dana imali smo požar u zoni Treskavca odnosno Suhe Gore, tako da je ovih dana ekipa koja je borvaila na terenu imala pune ruke posla. Ja kao direktor NP još uvjek nemam svoje nadzornike, pa sam prinuđen da tražim pomoć od službe zaštite Plava i da im ovom prilikom zahvalim, i mislim da su oni jedna od najspremnijih i najodgovornijih službi u Crnoj Gori. Imali smo pomoć i konrektnu saradnju sa pojedinim inžinjerima i lugarima-šumarima iz Uprave za šume Plav sa kojima smo zajedno pravili strategiju gašenja“.

„Zadnjih par dana angažovali smo i nekoliko volontera koji su dali sve od sebe, a za koje u narednom periodu trebamo planirati neki stimulans jer se radi o spremnim ljudima i onima koji su pomogli da se požari bar za sada saniraju, jer danas mogu ptvrditi da u zoni NP nijesu ugroženi katuni, kuće i ljudstvo. Požari pokazuju i brojne nemoći, čemu doprinosi nemanje potrebne opreme, te želim uputiti apel svima, da u naredom periodu damo više doprinosa, da se NP i Služba zaštite opreme neophodnom opremom za gašenje požara“,kazao je Drešković.

On je takođe istao da brojne činjenice ukazuju, da se požari namjerno podmeću na šta će se u narednom posvetiti pažnje od strane nadležnih organa.

„Uputio sam javni poziv Ispostavi policije-odjeljenju za privredni kriminal i načelniku Službe zaštite, da poslije stišavanja požara zajedno izađemo i izvršimo kontrolu, da malo represivnije djelujemo u par zona, gdje se objektivno sumnja da se znaju počinioci požara, i da je sigurno da iste izaziva ljudski faktor i da nijesu slučajno izazivani“.

„Jedan do razloga za tvrdnju da su požari smišljeni jeste, da je u svemu ovome simptomatično, da se na terenu privatnih posjeda kako u zoni NP tako i van nje ne pojavljuju požari.To znači, da su požari dirigovani od nekog ko zna gdje i kako treba podmetnuti isti, a sve na štetu NP“, kazao je Drešković, dodavši da je požar na Meminoj Planini pored šumskih potencijala najviše štete pričinio, jer su nastradala legla mladih zečeva i mladunci tetrijeba kojeg na toj planini ima najviše.

Galerija

Bonus video: