Nema prijave protiv bivših čelnica CKB

"Dobili smo određeni materijal, ali nijesmo dobili prijavu ni protiv jednog određenog lica", rekla je Čarapić
232 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2012. 10:21h

Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić demantovala je da je mađarska OTP Banka podnijela krivične prijave protiv nekadašnjih čelnica Crnogorske komercijalne banke (CKB) Milke Ljumović i Bose Tatar kao i protiv šefa računovodstva u toj banci Branke Vučinić.

"Dobili smo određeni materijal, ali nijesmo dobili prijavu ni protiv jednog određenog lica. Materijal je nazvan "krivičnom prijavom", ali u njemu nijesu naznačena prijavljena lica nego je prepušteno Tužilaštvu da to učini te stoga nije riječ o krivičnoj prijavi", rekla je Čarapić Pobjedi.

Dodala je da je riječ o materijalu koji se "odnosi na poslovanje nekadašnje Crnogorske komercijalne banke".

"Nama je taj materijal zanimljiv jer je u njemu iznijeta sumnja da dio poslovanja nije bio u skladu sa zakonom. Materijal ćemo proučiti i vidjećemo što ćemo učiniti", rekla je Čarapić.

Dnevne novine su objavile da je riječ o krivičnoj prijavi kojom je "obuhvaćeno više osoba". Ovaj medij pored pomenutih osoba iznio je tvrdnju da se "istraga vodi protiv nekoliko funkcionera CKB, među kojima i protiv sina Milke Ljumović, Borisa Ljumovića". Ovaj medij je kao izvor informacije naveo svoje "nezvanično saznanje".

"Vijestima" od Čarapić istim povodom nije stigao odgovor na pitanja, koja su poslata na službeni mail, da li su Mađari podnijeli prijave protiv bivše uprave, među kojima su Milka Ljumović i Bosa Tatar, ako jesu zbog čega ih sumnjiče i da li su i protiv koga još podnesene prijave.

“Vijesti” su kontaktirale i vrhovnog državnog tužioca Ranku Čarapić, ali ona nije odgovorila na pozive redakcije “Vijesti”.

Podsjetimo mađarska OTP banka i Crnogorska komercijalna banka ranije nijesu ni potvrdile ni demantovale informaciju da su Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) podnijeli prijavu protiv Ljumović i Tatar.

Ljumović i Tatar za "Vijesti" su kazale da nijesu upoznate sa navodnom tužbom koju je protiv njih podnijela OTP grupa, vlasnik CKB banke

Na pitanje da li će o tome odgovoriti iz OTP-a, Vukčević je saopštila da se radi o zajedničkom odgovoru.

Ljumović i Tatar za "Vijesti" su kazale da nijesu upoznate sa navodnom tužbom koju je protiv njih podnijela OTP grupa, vlasnik CKB banke.

"Što se tiče našeg rada u CKB-u, radile smo po Zakonu o bankama i odlukama Centralne banke (CB) koja je redovno kontrolisala primjenu propisa kojima je regulisano ukupno poslovanje banaka. Kad je bilo grešaka i nepravilnosti koje je konstatovala CB u svojim izvještajima one su ispravljane na način i u rokovima kako je sa njom dogovarano, s obzirom na to da smo isključivo njoj bili odgovorni. Nezavisni spoljnji revizori su u svojim redovnim kontrolama i godišnjim izvještajima potvrđivali zakonitost poslovanja banke", saopštili su Ljumović i Tatar.

Sve vrijeme rukovođenja CKB-om, prema njihovim tvrdnjama, Centralna banka nikada nije konstatovala nikakvu zloupotrebu službenog položaja ili sumnjivu radnju u vezi sa davanjem kredita, upravljanjem depozitima, likvidnošću banke...

"To što je nakon izbijanja svjetske ekonomske krize neke kredite teže naplatiti nije dokaz o nezakonitom poslovanju banke i nije specifičnost CKB-a, već svjetskog bankarskog sistema, zbog čega dužnička kriza i danas traje. Činjenica da CKB produžava da uspješno posluje pokazuje da smo banku ostavili u dobrom stanju", tvrde Ljumović i Tatar.

Galerija

Bonus video: