Čujović hakovao od Čikaga do Podgorice

Čujović je u zatvoru dijelio sobu sa jednim od braće Marković, a kasnije su to prijateljstvo nastavili i na slobodi
352 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2012. 17:11h

Beograđanin Miloš S. Čujović (27), koji je prošle sedmice uhapšen sa grupom iz Zagoriča, zbog sumnje da su “hakovanjem” računa banaka u inostranstvu napravili milionsku krađu, već deceniju poznat je po brojnim računarskim prevarama.

Prvi put računarsku krađu tek punoljetni Čujović napravio je tokom 2002. i 2003. godine, kada je srpsku policiju natjerao da se mjesecima bavi istragom kako je preko interneta sa još nekoliko mladića napravio prevare u Americi i Kanadi.

Prevare mladića, informatički dobro potkovanih, tada su natjerale srpsko pravosuđe da u svom Krivičnom zakoniku regulišu delikte u oblasti kompjuterskog kriminala i piraterije.

Alavost otkrila hakersku krađu zagoričkog klana >>>

Mjeseci istrage, praćenja i dokaza koji su u Beograd stizali protiv mlađanog hakera rezultirali su hapšenjem Čujovića početkom 2003. godine kada je i zaustavljeno njegovo kriminalno djelovanje preko Atlantika...

Prodavao lažne gitare, motore...

Istraga protiv Miloša Čujovića pokrenuta je te 2003. godine kada se došlo do sumnji da je on preko interneta stupao u kontakt sa naivnim kupcima u Čikagu, ali i gradovima u Kanadi kojima je nudio “fejk” električne gitare, motore...

Odmah po izlasku na slobodu, Čujović je nastavio sa prevarama, što je natjeralo policiju da se sa njegovim djelovanjem ozbiljnije pozabavi

Čujović je tada lakovjernim prodao veliki broj gitara, navodno, starih po nekoliko decenija, a onda preko okeana slao igračke.

Odmah po izlasku na slobodu, on je nastavio sa prevarama, što je natjeralo policiju da se sa njegovim djelovanjem ozbiljnije pozabavi.

Nakon toga on je još nekoliko puta hapšen u Beogradu, a prikom jednog pretresa inspektori za borbu protiv kompjuterskog kriminala našli su u njegovom stanu računare i diskove sa brojnim podacima.

Prodavao kokain u Petrovcu?

Kako je Čujović u Beogradu stalno bio na “oku” inspektora, on je odlučio da se preseli u Crnu Goru, gdje povremeno boravi još od 2005. godine.

Prema podacima policije, Čujović, koji je rođen u Ljubljani, živio je na relaciji Podgorica - Budva, sve dok u ljeto 2006. godine nije uhapšen u Petrovcu.

Budvanski inspektori su krajem juna i tokom jula 2006. pratili Čujovića, koji je uhapšen krajem ljeta dok je u Petrovcu prodavao 50 grama kokaina. Inspektori vjeruju da je on tog ljeta bio aktivan u trgovini narkoticima na našem primorju, te da je u nekoliko navrata mušterijama prodavo po 50 grama skupocjene droge.

Nakon hapšenja, Čujović je jedno vrijeme proveo u Istražnom zatvoru u Spužu, a potom je nakon izlaska na slobodu odlučio da se preseli u Švajcarsku.

Haker se ni tamo nije smirio već je, kako kažu upućeni, usavršio računarska znanja, pa je i tamo počinio niz krivičnih djela, zbog kojih je završio u zatvoru u Bernu.

Iz Berna je u januaru ove godine izručen crnogorskoj policiji, koja ga je tražila preko interpola radi privođenja i obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku, koji se protiv njega vodi pred podgoričkim Višim sudom vodi, zbog optužbi da je u više navrata prodavao kokain u Petrovcu.

Zagoričane upoznao u Spužu

Naša verzija Frenka Abegnejla mlađeg, poznatog računarskog prevaranta iz Spilbergovog filma “Uhvati me ako možeš”, kako kažu upućeni, u Istražnom zatvoru u Spužu, navodno, je upoznao članove grupe iz Zagoriča.

Navodno, Čujović je u Spužu dijelio sobu sa jednim od uhapšene braće Marković, a kasnije su to prijateljstvo nastavili i na slobodi.

Podgorička policija vjeruje da se Čujović nakon izlaska iz Spuža početkom ovog ljeta, gdje je bio zbog prodaje kokaina, povezao sa Zagoričanima i sa njima smislio milionsku prevaru.

U akciji “Fokus” pored Čujovića uhapšeni su prošle sedmice braća Nikola (24) i Nebojša Marković (26), njihov drug Bojan Pejović (25), te Dragan Kovačević (32), Radonja Vulević (30) i Slađana Medenica (27) iz Kolašina.

Uhapšen Vidoje Stanišić >>>

Za Sašom Klikovcem još se traga.

Policija sumnja da je Čujović bio “mozak” operacije i da je on preko računara iz iznajmljenog stana hakovao račune banaka u inostranstvu, a potom preko “E-bankinga” transferisao novac na račune Zagoričana u Podgoricu.

“Ova grupa je na račune u Crnoj Gori transferisala 488.200 švajcarskih franaka (406.426 eura) i 555.428,28 eura, koje su blokirane od nadležnih državnih organa Crne Gore”, saopštila je policija.

Prije nego su uhapšeni i prije nego su postali sumnjivi, sa računa su uspjeli da podignu oko 190.000 eura. Novac su trošili na kupovinu automobila i ljetošnji provod...

Uništio hard-disk?

Podgorička policija “upala” je prošlog petka u iznajmljeni Čujovićev stan na Zabjelu, gdje su tokom pretresa uspjeli da iznesu računare i drugu opremu kojom je hakovao bankarske račune u inostranstvu.

“Vijestima” je rečeno da su zaplijenjena tri kompjutera i dosta opreme, ali i neki dokazi, koji će biti zanimljivi za dalju stručnu istragu. Navodno, Čujović je uništio hard-disk računara, prije nego je policija ušla u njegov stan, jer je očekivao da će biti na udaru inspektora nakon što su nekoliko dana prije toga zaplijenjeni “hameri” i “audi”, kojima su se Zagoričani ljetos šepurili Podgoricom...

Čujović je po zavšetku srednje škole bio u grupi najboljih mladih informatičara Srbije.

Bonus video: