Dinamika prostora novinarstva

Vrlo efektno, okačene su i prezentirane knjige i publikacije koje se u prostoru permanentno kreću i rotiraju
117 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti, izložba, Foto: Boris Pejović
Vijesti, izložba, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.09.2012. 16:49h

Povodom jubilarnih petnaest godina postojanja i izlaženja najtiražnijeg crnogorskog dnevnika "Vijesti", krajem avgusta, priređena je multimedijalna izložba u Umjetničkom paviljonu u Podgorici, a nakon izložbe kamerni trio Tritonus, violinista Miran Begić, pijanista Bojan Martinović i violončelista Igor Perazić, u Crnogorskom narodnom pozorištu izveo je djela Rahmanjinova, Šostakoviča i Pijacole. Prije koncerta zvanicama je prikazan dokumentarni film o novinsko-izdavačkoj kući, autora Zorana Bojovića.

U saradnji sa odgovornim ličnostima "Vijesti", reprezentativnu eksplikaciju, koncipirala je i komponovala mlada i talentovana grafička dizajnerka Irena Vuković. Koristeći se, između ostalog, brojkom petnaest, kao baznim kvantumsko-konceptnim polazištem, Vukovićeva je u velikoj sali paviljona prezentirala po petnaest udarnih naslovnih strana, izvanrednih reporterskih fotografija, idejno nadahnutih karikatura Dušana Gađanskog, te isto toliko sadržajnih i raznovrsnih knjiga i publikacija, a izložbu prati specijalni dodatak "Vijesti".

Izložbena postavka je osmišljena izrazito pažljivo i selektivno, djeluje vrlo suzdržano i čovjekomjerno, a nadasve je veoma efektna i pregledna. Obuhvaćeni su najvažniji segmenti djelatnosti, naslovnice i fotografije galerijskih dimenzija, zaštićene su antirefleksivnim staklom, opremljene su jednostavnom natur drvenom lajsnom i prezentirane su na zidnim platnima.

Fotografija je u svim segmentima društvenog života postala nezamjenjivi činilac, posebno se mora istaći uloga fotografije u novinskoj djelatnosti

Kako bi se razbila eksplikatno-površinska monotonija, karikaturalni egzemplari znatno uvećanih dimenzija, kaširani su posterski na kubične elemente i postavljeni su kao viseći prostorni eksponati, što je eksplikaciji dalo značajnu dinamičnost.

Vrlo efektno, okačene su i prezentirane knjige i publikacije koje se u prostoru permanentno kreću i rotiraju. Veći broj trodimenzionalno-kubičnih repera, u vidu čvrsto povezanih novinskih buntova, mizanscenski razigravaju prostorne koordinate, te asocijativno upućuju na brojne probleme sa kojima se susreću i bore novinsko-izdavačke kuće i uopšte novinarska profesija.

Kada se globalno analiziraju prezentirani eksplikati, uočavaju se evidentni petnaestogodišnji rezultati i napredak u svim oblastima djelatnosti. Teško je zaključiti što je od prezentiranog materijala primarno, ipak čini se da set izvanrednih naslovnih strana dnevnika "Vijesti" zasigurno nosi primat, kako aktuelnim naslovima, podnaslovima, informacijama, ubjedljivim fotografijama, tako i izvrsnim dizajnersko-likovnim rješenjima.

Naslovnice su lice štampanog medija, pa zbog toga one odista i djeluju najefektnije. Upravo, kao što stručno i dobro osmišljena ambalaža na pravi način plasira tržištu kvalitetne proizvode, tako i udarno-fizionomske naslovnice u ime lista, najlakše pronalaze put do čitalaca.

Već duži niz godina, posebno ogroman značaj, kulturološki i obrazovno-vaspitni, uspostavlja na našim prostorima izdavačko-štamparski sektor "Vijesti"

Svakako, brojnim autentičnim fotosima, crtežima i ilustracijama na naslovnim stranama, ali i unutar štampanog bloka, neizostavno se pridružuju efektni karikaturalni prizori i scene naših istaknutih karikaturista.

Svakako, najbolje i najefektnije su one, koje su koncipirane i sazdane samo crtačko-slikarskim metodom, bez tekstualnih objašnjenja. Mada, i dobro plasiran naslov ili podnaslov, u sadejstvu učini karikaturu značajno produbljenijom i višesmisaonom.

Svakako, fotografija je u svim segmentima društvenog života postala nezamjenjivi činilac, posebno se mora istaći uloga fotografije u novinskoj djelatnosti. Zapravo, jedna dobra, efektna i autentično-dokumentarna fotografija u listu, često može da iskaže više nego čitava šlajfna teksta. Upravo iz tog razloga, posebno treba apostrofirati prezentirani izbor fotografija.

Već duži niz godina, posebno ogroman značaj, kulturološki i obrazovno-vaspitni, uspostavlja na našim prostorima izdavačko-štamparski sektor "Vijesti". Mnogobrojne edicije, znanstveni naslovi, istorijski kompleti, monografska izdanja, atlasi, rečnici, beletristika, aktuelno-dokumetarne publikacije, nezaobilazno su postale sastavni dio mnogih domova naših građana. Na tom planu, zasluga "Vijesti" odista je ogromna i nemjerljiva. Iskrene rođendanske čestitke od redovnog čitaoca i saradnika.

Bonus video: