Radovi Lidije Delić pred podgoričkom publikom

"Pravila sam fotografske snimke koje sam redukovala, težila ka posebnim atmosferama, napuštenim pejzažim", kazala je Delić
105 pregleda 0 komentar(a)
Lidija Delić, Foto: Zoran Đurić
Lidija Delić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.09.2012. 08:49h

Izložba “Into the Great White Open” crnogorske umjetnice Lidije Delić, na kojoj su predstavljene tri serije radova, otvorena je u galeriji “Centar”, Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Izložba pred podgoričkom likovnom publikom je ujedno i prvo predstavljanje mlade umjetnice u Crnoj Gori. Do sada je izlagala u Novom Sadu, Beogradu, a učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama u Srbiji, Francuskoj, Turskoj, Italiji...

“Na izložbi u galeriji 'Centar' predstavila sam radove na kojima sam istraživala prostore zabilježene neposredno. Pravila sam fotografske snimke koje sam redukovala, težila ka posebnim atmosferama, napuštenim pejzažima, potom sam ih pravila sama, kreirala i dolazila do svojih kutaka”, kazala je Delić.

Koloristički eksperiment

Izložbu Lidije Delić, na kojoj dominiraju 'bijeli' radovi, umjetnica pravi 'koloristički eksperiment' sa kompozicijom, otvorila je Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti.

“Motivi i teme radova Lidije Delić nisu plod kreativnog predumišljaja, umjetnica ih ne bira, ne konstruiše, već pronalazi"

“Prvi utisci, na nivou opažajnih ravni, kada analiziramo radove Lidije Delić, govori nam da je pred nama umjetničko djelo otvoreno da primi sudionika u svoj sadržaj, djelo, koje zbog svoje suštinske ekstrovertnosti, ranjivo i krhko, naizgled apersonalno i bez ličnog stava... donekle faktografski i na fonu uhvaćenog trenutka.

Sve su to prvi, letimični i prilično površni utisci. Zapravo, djelo Lidije Delić sazdano je na dubokim introspekcijama vlastitih sadržaja, koje umjetnica izborom tema i motiva kao da prikriva u svojim umjetničkim realizacijama, kontekstuirajući ih na jedan vrlo zanimljiv, intimistički i poetsko angažovan način”, kazala je Miranović.

Izložba “Into the Great White Open”, kako nam je kazala umjetnica, uskoro će biti predstavljena u Beogradu.

“Motivi i teme radova Lidije Delić nisu plod kreativnog predumišljaja, umjetnica ih ne bira, ne konstruiše, već pronalazi, zatiče, otkriva. Motiv može postati bilo šta što se našlo u njenom vidnom polju: komad namještaja ili ugao gdje se spajaju plafon i zidovi, jednostavne zgrade američkog srednjeg zapada sa Vendersovih fotografija ili prizori iz dokolice, otvoreni javni prostori i ljudske figure koje ih nastanjuju”, zapisao je u katalogu, koji prati izložbu, Nikola Zmajević.

Bonus video: