Tužiteljka traži 140 godina robije za ubistvo Slavoljuba Šćekića

Završeno treće suđenje za ubistvo inspektora Slavoljuba Šćekića, presuda devetog oktobra
812 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2012. 11:37h

Zamjenik vrhovnog državnog tužioca Stojanka Radović tražila je juče u završnoj riječi od predsjednika specijalnog vijeća sudije Biljane Uskoković da okrivljenu grupu za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, kazni na ukupno 140 godina robije.

Tužiteljka je tražila po 30 godina za Sašu Boretu i Ljuba Bigovića, za podstrekavanje na ubistvo inspektora, reketiranje suvlasnika “Splendida” Žarka Radulovića i podmetanje eksploziva na taj hotel.

Istu kaznu tražila je i za Ljuba Vujadinovića i Milana-Čilu Šćekića, koje je optužila da su ubili inspektora Šćekića ispred njegove kuće u naselju Tološi, u noći 30. avgusta 2005. godine.

Presuda za ubistvo Slavoljuba Šćekića 9. oktobra >>>

Radovićeva je predložila da se na 20 godina zatvora osudi Baranin Alan Kožar, zbog podmetanja eksploziva u julu 2005. na hotel “Splendid”.

Treća prvostepena presuda u ovom predmetu biće objavljena 9. oktobra u Višem sudu u Podgorici.

Telefonske kartice ruše alibi

Analizirajući dokaze, Radović je istakla da je “golfom 3” prevezen eksploziv koji je korišten u napadu na hotel “Splendid” i da su u njemu pronađeni tragovi vojnog eksploziva “pentrit”.

Prema njenim riječima, Kožar je ubacio eksploziv u hotel, dok su ga štitila dvojica napadača pucajući iz automatskih pušaka na obezbjeđenje gradilišta.

Tužiteljka je istakla da je suvlasnik “Splendida” Žarko Radulović potvrdio autentičnost izjava, koje joj je, kao specijalnom tužiocu, dao februara 2006.

Na prvom saslušanju u septembru 2005. Radulović je u istrazi kazao da je motiv podmetanja eksploziva iznuda da se njegovo preduzeće “Montenegrostars” prinudi da plati određenu svotu novca. Kao najvažnije dokaze da su optuženi Boreta, Bigović, Vujadinović i Kožar zajedno učestvovali u kupovini vozila džip “grand čiroki”, koji je korišten u ubistvu inspektora Šćekića, Radović se osvrnula na kartice brojeva mobilnih telefona, koje su koristili krajem maja 2005. kada su kontaktirali prodavca džipa.

Čila Šćekić, otpužen da je ispalio kobni rafal u inspektora, kazao je u završnoj riječi da nema nikakve veze sa ubistvom. Boreta je rekao da nikada nije koristio broj mobilnog telefona, putem kojeg je ugovarana kupovina džipa, a kako to tužilac tvrdi.

“Mislim da treba da nas pustite doma, dosta je bilo”, izjavio je Boreta.

Hvala sudskom vijeću

Bigović je kazao da nema primjedbe na rad tužioca i zahvalio se sudskom vijeću na, kako je kazao, fer i korektnom suđenju. Zatražio od sudije da mu dozvoli da ne prisustvuje izricanju presude 9. oktobra.

“Godina za godinom prolazi, i već je sedam godina prošlo a ja sam i dalje ovdje na optužničkoj klupi i to mi nije jasno. Zašto je nekome bitno da ne mogu da dobijem slobodu. Drugi su doprinijeli da dođe do ovoga, a tužilac je radio svoj posao. Da se branim, nemam od čega. Ne znam šta se želi od mene. Da li treba da priznam nešto što nisam uradio. Ako je to u interesu opšteg napretka Crne Gore, spreman sam i to da uradim. Mene krivično djelo podmetanje eksploziva na hotel 'Splendid' ne interesuje. Ja nemam veze sa ubistvom Slavoljuba Šćekića”, kazao je Bigović.

Advokat Dragoljub Đukanović tražio je od suda da nađe makar jedan dokaz da je Kožar bio u “golfu 3”, u noći između 11. i 12. jula 2005. kada se dogodila treća eksplozija u “Splendidu”.

Dodao je i da je Bigović na optuženičkoj klupi samo zato “što je neki čovjek ispričao Raduloviću nešto za Bigovića”.

“Bigović je spreman da se suoči sa tim nekim čovjekom. Međutim, toga čovjeka nema, to je gola izmišljotina”, kazao je advokat, konstatujući da je Radulović dao mnogo novca za lažne informacije.

Oslobodite i uđite u istoriju

Advokat Dragoslav Ognjanović predložio je sudskom vijeću da uopšte ne unosi u zapisnik njegovu završnu riječ, osim posljednje.

“Skupite hrabrosti, donesite oslobađajuću persudu da uđete u anale pravosuđa na velika vrata. Na taj način bićete velikim slovima upisani u istoriju pravosuđa”, kazao je Ognjanović.

Advokat Borivoje Borović, Bigovićev branilac, rekao je da je optimista pred presudu, dok je njegov kolega Branislav Durutović kazao da je izmijenjena optužnica puna rupa, sa falsifikovanim dokazima.

Prema optužnici, Boreta i Bigović podstrekavali su Kožara da natjera investitore hotela u izgradnji “Splendid” i suvlasnika Žarka Radulovića, da kuću Nikole Borete, koja je procijenjena na 313.000 eura, kupi za dva i po miliona.

Boreta i Bigović optuženi su da su podstrekavali Ljuba Vujadinovića i Milana-Čilu Šćekića na ubistvo i s umišljajem podstrekavali Kožara na podmetanje eksplozivnih naprava na hotel “Splendid” u tri navrata. Boreta i Bigović okrivljeni su da su podstrekavanjem počinili krivično djelo iznuda u pokušaju i izazivanje opšte opasnosti.

U optužnici se navodi da su Boreta i Bigović podstrekavali Čilu Šćekića i Vujadinovića da ubiju inspektora Slavoljuba Šćekića, koji je ubijen 30. avgusta 2005. godine oko 1 sat poslije ponoći, na 20-tak metara od porodične kuće u podgoričkom naselju Tološi.

Sestra žali što je smrtna kazna ukinuta

Slavica Šćekić, sestra pokojnog inspektora, kazala je da je porodici srce krvarilo dok su, dugih šest godina, gledali u “nasmijana i prkosna lica ubica našeg Slavoljuba”.

“Da je Čila Šćekić kriv pokazuju DNK nalazi i barutne čestice pronađene u vozilu koje je koristio zajedno sa Vujadinovićem. Činjenica da je bio u bjekstvu, potvrđuje njegovo učešće u zločinu. Da nije tako, zašto bi se skrivao i pri tom mijenjao svoj identitet. Spona ovog zločina je Saša Boreta koji je izabran da sprovede u djelo ubistvo Slavoljuba”.

“Da je sudsko vijeće prihvatilo moje predloge za saslušanje svjedoka, ne samo da bi se dokazala krivica optuženih, nego bi se otkrilo ko je nalogodavac i ko su preostali učesnici ubistva. Dok se ne otkriju nalogodavci i preostali učesnici ubistva, neka se bar optuženi osude na maksimalne kazne zatvora u trajanju od po 30 godina. Samo smrtna kazna bila bi adekvatna ovom zločinu, ali nažalost, ona je ukinuta”.

“Slavoljuba ne možemo vratiti, to je bolna istina sa kojom se porodica suočava punih sedam godina. Pored njegovog gubitka to je porodici nanijelo jaku i trajnu duševnu bol, pa iz tog razloga tražimo naknadu štete od milion eura”, kazala je Slavica Šćekić.

Bigović: Slobodu sanjam i očekujem

Bigović je rekao da mu jedno majka i advokat vjeruju da je nevin, iako je, kako je kazao, čist.

“Šta treba da uradim još da dokažem da sam nevin - da se objesim. Možda sam pogriješio što sam dao intervju novinama 'Vijesti', jer u ćeliji meni padne svašta na pamet i zato sam možda rekao neke stvari u intervjuu koje nije trebalo. Mene sud javnosti ne interesuje, ali htio sam da porodica sebe dovede u sumnju zbog nekih drugih laži o meni. Možda nijesam uspio u tome. Moja istina nikome nije važna, a prošlo je sedam godina i stojim pred vama nemoćan. Slobodu sanjam i očekujem je”, kazao je optuženi Bigović.

Galerija

Bonus video: