Danas samo uz Vijesti: Knjaz Danilo Petrović "Prvi princ Crne Gore"

Crnogorci koji ne gledaju blagonaklono na vlast knjaza Danila i danas ga oslovljavaju nadimkom Zeko Mali ili Zeko Maniti. Interesantno je da su te nadimke upravo Osmanlije koristile za crnogorskog knjaza i to u pisanoj negativnoj propagandi
873 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2018. 06:14h

Ako kritičari knjaza Danila koriste nepotvrđene istorijske događaje i neutemeljene istorijske tvrdnje, a inspirisani su srpskom nacionalnom istoriografijom u kojoj za njega nije bilo mjesta, upravo ova mentalitetska svijest osnova je animoziteta prema značajnom vladaru i njegovoj politici, kako sredinom 19. vijeka, tako i danas.

Crnogorci koji ne gledaju blagonaklono na vlast knjaza Danila i danas ga oslovljavaju nadimkom Zeko Mali ili Zeko Maniti. Interesantno je da su te nadimke upravo Osmanlije koristile za crnogorskog knjaza i to u pisanoj negativnoj propagandi.

Ako osmanska propaganda nameće nazive za crnogroskog vladara, očigledno nešto nije u redu. Crnogorska istoriografija polako se odužuje knjazu Danilu, ali crnogorska država, ona koja je nastala 1945. godine i ona koja je nasljeđuje 2006. godine, upravo na temeljima koje je on koncipirao, uspostavio i platio glavom, još nije vratila dug.

Ove i mnoge druge interesantne činjenice o našem prvom princu pročitajte u četvrtoj po redu poklon knjizi iz edicije “Petrovići, vladari I ratnici” danas samo uz Vijesti!

Galerija

Bonus video: