Najnovije ostvarenje Terensa Malika podijelilo publiku

"Terens nam je rekao da odbacimo riječi i mislimo ih. On vam pruža emocije kroz tijela, tišinu, oči”
2 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2012. 11:07h

Najnovije ostvarenje Terensa Malika “To the Wonder” (Ka čudu), podijelilo je publiku i kritiku u Veneciji. Dočekan je sa više uzvika negodovanja nego aplauza. Film sa Benom Aflekom, Havijerom Bardemom, Olgom Kirilenko i Rejčel Mekadams u glavnim ulogama, bio je jedan od najiščekivanijih naslova u takmičarskom programu 69. Mostre, ali nije ispunio očekivanja. Film je impresionistička priča o ljubavi i vjeri, skoro bez dijaloga, uz prizore i nasnimljene poetske monologe glavnih likova.

"Terens nam je rekao da odbacimo riječi i mislimo ih. On vam pruža emocije kroz tijela, tišinu, oči”, kazala je Olga Kirilenko, jedina od glavne glumačke ekipe koja je došla u Veneciju. Ni tradicionalno povučeni reditelj nije prisustvovao svjetskoj premijeri na Lidu.

"Koliko god da je Malikova tehnika savršena, ona je uglavnom besmislena, naročito u mučnom drugom satu filma, gdje su te vizuelne koještarije bez ikakvog tematskog smisla”, napisao je Tod Makarti iz “Holivud riportera”.

“Verajeti” je, na drugoj strani, film nazvao “zanosnim djelom autora koji nije izgubio sposobnost da dirne i iznenadi”. Svijet je čekao 20 godina između filma “Dani raja” iz 1978. i “Tanke crvene linije”, a tokom 40 godina karijere reditelj je snimio svega šest filmova. Međutim, 68-godišnji Amerikanac je od prošle godine već završio tri filma, a pri kraju je četvrtog.

Nagrada “Perisol”, koja se dodjeljuje legendama kinematografije, uručena je američkom filmskom reditelju, scenaristi i producentu Majklu Čiminu, u čiju je čast organizovana projekcija restaurirane autorske, originalne verzije njegovog filma “Vrata raja”.

Čelnici 69. Venecijanskog festivala nisu propustili priliku da podsjete da su Čiminov film “Vrata raja” uvrstili u program “Venecija – klasici” u znak sjećanja na prvo prikazivanje originalne verzije ovog filma 1982. godine u programu “Mezeđorno–mezanote” i da je još tada bilo jasno da je će ovo djelo postati filmski klasik.

Slava filmskom stvaraocu

Još jedna američka filmska legenda je počastvovana ove godine na Lidu. Kontroverzni i briljantni nezavisni afroamerički scenarista, reditelj, glumac i producent Spajk Li, dobitnik je ovogodišnje nagrade “Jeger –Le coultre”(Slava filmskom stvaraocu) koja se dodjeljuje ličnosti koja je donijela veliku inovaciju u savremeni film.

K+ao kruna ceremonije dodjele nagrade upriličena je svjetska premijera Lijevog dugometražnog dokumentarca “Bad 25” snimljenog povodom 25-godišnjice istorijskog albuma Majkla Džeksona “Bad”.

Film je, prema riječima filmske kritike, pravi spomenik planetarnoj zvijezdi, vječnom kralju popa, o kojem govore njegovi dugogodišnji vjerni saradnici svjedočeći o njegovom geniju i svakodnevnom iscrpljujućem radu.

Nagradu “Slava filmskom stvaraocu”, prethodnih godina, u Veneciji su primili Takeši Kitano, Abas Kiarostami, Anjes Varda, Silvester Stalone, Mani Ratnam i Al Paćino.

Bonus video: