pretjerali

Alavost otkrila hakersku krađu zagoričkog klana

Navodno, kompjutersku prevaru grupe poznate po nasilničkom ponašanju, prvi su primijetili šalterski radnici u poslovnicama banaka u Podgorici
193 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2012. 15:33h

 Da nijesu pretjerali u svakodnevnom podizanju sve većih suma novca sa svojih računa, hakerska krađa blizu oko milion eura sa tuđih računa, koju su u djelo sproveli Beograđanin i grupa iz Zagoriča, vjerovatno još ne bi bila otkrivena.

Navodno, kompjutersku prevaru grupe poznate po nasilničkom ponašanju, prvi su primijetili šalterski radnici u poslovnicama banaka u Podgorici, kojima je bilo sumnjivo svakodnevno podizanje novca sa računa.

“Vijesti” saznaju da su radnici u poslovnicama sumnjive devizne isplate prijavljivali kontroli unutar banaka, što je kasnije uslovilo da se tokom jula i avgusta u istragu uključi Uprava za sprečavanje pranja novca i Više državno tužilaštvo.

Prve uplate iz inostranstva početkom ljeta stigle su na devizni račun osumnjičenog Vidoja-Vila Stanišića u Crnogorskoj komercijalnoj banci, gdje je on gotovo svakog dana dolazio da podigne sume od po 1.000, 2.000 ili 3.000 eura.

Tek kada su na Stanišićev račun legle ozbiljne sume iz inostranstva, počele su provjere preko Uprave za sprečavanje pranja novca, kada je prevara i otkrivena i pokrenuta istraga protiv osmočlane grupe.

Poklon za “investitore” iz Zagoriča

Uplate, koje su krajem juna, jula i avgusta stizale na račune grupe iz Zagoriča bile su bankarski “čiste”, jer je novac iz inostranstva uplaćivan kao poklon ili na ime, navodnih, investicija u Crnoj Gori.

Manje sume do 15.000 eura, koje po pravilu ne podliježu provjeri o porijeklu, prolazile su kontrole unutar banaka ali tek kada su iz inostranstva počele da stižu uplate od 50 hiljada ili 150.000 eura Zagoričani su postali više nego sumnjivi.

Sve dok se u istragu sumnjivih transakcija iz inostranstva nije uključilo tužilaštvo, koje je naložilo blokadu računa osumnjičenih, Stanišić i drugovi uspjeli su da podignu 195.474 eura, koje su mahom trošili na kupovinu skupocjenih automobila, džipova i ljetošnji provod na relaciji Podgorica - Budva - Sutomore...

“Fokus” blokirao 900.000 eura

Polovinom jula na račun Vidoja Stanišića, koji je još u bjekstvu, legle su u nekoliko navrata uplate od po nekoliko desetina pa čak i stotina hiljada eura, koje su po nalogu tužilaštva blokirane zbog provjera.

“Ova grupa je na račune u Crnoj Gori transferisala 488.200 švajcarskih franaka (406.426 eura) i 555.428,28 eura, koje su blokirane od nadležnih državnih organa Crne Gore”, saopštila je policija prošlog petka kada su u akciji “Fokus” uhapšena braća iz Zagoriča Nikola (24) i Nebojša Marković (26), njihov drug Bojan Pejović (25), te Dragan Kovačević (32), Radonja Vulević (30) i Slađana Medenica (27) iz Kolašina.

Istraga i provjere kod banaka u inostranstvu pokazale su da su Zagoričani, navodno, napravili dogovor sa hakerom iz Beograda Milošem Čujovićem (28), čije računarsko znanje su upotrijebili za skidanje novca sa inostranih računa.

Čujović, mozak operacije, takođe je uhapšen u noći između četvrtka i petka, a za njega se vjeruje da je po principu “fifti - fifti” dijelio novac sa grupom iz Zagoriča. Tokom hapšenja Čujovića u iznajmljenom stanu na Zabjelu, policija je prilikom pretresa pronašla i oduzela računarsku opremu za koju se sumnja da je korišćena prilikom “hakerisanja”.

Oprema za sofisticirane prevare je u rukama inženjera i vještaka, koji će pokušati da utvrde na koji način je osumnjičeni Čujović upadao na račune ljudi u inostranstvu, a potom transferisao novac u Crnu Goru.

Vidoje još bježi...

Osumnjičeni Vidoje-Vile Stanišić i Saša Klikovac još izmiču policiji, koja ih od prošlog petka traži zbog sumnje da su bili uključeni u milionsku prevaru.

“Za njim se još traga. Ima najava da bi trebalo da se preda, ali to neka on odluči. Ovako samo otežava sebi”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz UP.

Stanišić je uspio da pobjegne pripadnicima Posebne jedinice policije i inspektorima, koji su u petak rano ujutro zalupali na vrata kuće Stanišića u Zagoriču. Vile, prije nego je policija ušla u kuću, uspio je da pobjegne kroz prozor, a potom se spustio niz kamenjar korita Zete, gdje mu se u rejonu Duklje izgubio trag.

Policijske patrole “čekaju” Stanišića kod njegove kuće u Zagoriču ali i u blizini spuškog zatvora gdje njegova porodica, takođe, ima kuću.

Galerija

Preporučujemo za Vas