TVRDNJE BRAJOVIĆA NISU UTEMELJENE U DOKAZIMA

Slučaj "Ramada": Vlahović piše odluku, istraga o lažnim iskazima završena

U obrazloženju presude Višeg suda, kojom je Obradović osuđen, stoji “shodno činjeničnom utvrđenju, tvrdnje svjedoka Ivana Brajovića da Direkcija za željeznicu nikada nije platila troškove skupa održanog za potrebe partije SD ili u svrhu njenog osnivanja...nemaju utemeljenja u provedenim dokazima”
179 pregleda 16 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.04.2019. 00:10h

Tužiteljka Romina Vlahović završila je istragu u vezi sa prijavom bivšeg poslanika Mladena Bojanića protiv predsjednika Skupštine Ivana Brajovićai još šest osoba zbog davanja lažnog iskaza u slučaju “Ramada”.

Osnovno državno tužilaštvo nije odgovorilo na pitanje “Vijesti” šta je tužiteljka Vlahović utvrdila tokom izviđaja po ovoj krivičnoj prijavi.

Bojanić je prije godinu dana podnio krivičnu prijavu protiv Brajovića, i šest funkcionera SD-a Emila Durumbašića, Kimete Merulić, Jugoslava Becića, Milana Bankovića, Miroslava Kukavičića i Tanje Dašić nakon što je bivši direktor Direkcije za željeznice Nebojša Obradović pravosnažno osuđen na tri mjeseca zatvora, uslovno na dvije godine, zbog plaćanja partijskog skupa u “Ramadi” novcem preduzeća kojim je rukovodio.

“Obavještavam Vas da je tužiteljka Romina Vlahović završila izviđaj u predmetu formiranom po krivičnoj prijavi Mladena Bojanića... zbog krivičnog djela davanja lažnog iskaza, te da je izrada odluke u toku”, odgovorio je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković 31.maja na poslaničko pitanje nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića.

Bojanić je za “Vijesti” kazao da “ima samo informaciju da je izviđaj završen”.

“Ali još nemam informaciju u vezi sa odlukom”, kazao je Bojanić podsjećajući da je tužilaštvu uputio više urgencija u vezi sa ovom prijavom.

Obradović je član Glavnog odbora Socijaldemokrata (SD), partije na čijem je čelu Brajović.

U Bojanićevoj prijavi stoji da je Brajović “svjesno i sračunato” pred sudom dao lažni iskaz da je SD platio sve partijske skupove, uključujući i dva za koja je sud “nedvosmileno utvrdio da su nezakonito plaćena od strane Direkcije”.

Prema Krivičnom zakoniku, ako je lažan iskaz dat u postupku, učinilac će se kazniti zatvorom od tri mjeseca do pet godina.

U obrazloženju presude Višeg suda, kojom je Obradović osuđen, stoji “shodno činjeničnom utvrđenju, tvrdnje svjedoka Ivana Brajovića da Direkcija za željeznicu nikada nije platila troškove skupa održanog za potrebe partije SD ili u svrhu njenog osnivanja...nemaju utemeljenja u provedenim dokazima”.

Obradović je sredinom februara podnio ostavku na mjesto direktora Direkcije.

Preporučujemo za Vas