Pričom o Čopićima i Nikšiću otvoreni "Septembarski dani"

Knjiga ima za cilj da skine veo zaborava i sačuva uspomenu na porodicu i čovjeka čije zasluge u razvitku starog Nikšića ostaju kao trajna vrijednost
85 pregleda 0 komentar(a)
Septembarski dani, Čopići, Maksim Vujačić, Foto: Ivan Petrušić
Septembarski dani, Čopići, Maksim Vujačić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 03.09.2012. 10:38h

Promocijom knjige "Čopići" Maksima Vujačića u Nikšiću je počela tradicionalna manifestacija „Septembarski dani“.

Vujačić, publicista, novinar i hroničar grada pod Trebjesom, napisao je knjigu o jednoj od najznačajnijih porodica Nikšića tokom 20. vijeka.

"Ovakve studije ne pišu se u jednom dahu i po trenutnoj inspiraciji, kao što je to često slučaj u književnosti, već nastaju nakon detaljnog proučavanja arhivske građe i istorijske literature. Knjiga ima za cilj da skine veo zaborava i sačuva uspomenu na porodicu i čovjeka čije zasluge u privrednom, kulturnom i sportskom razvitku starog Nikšića ostaju kao trajna vrijednost“, kazao je primarijus dr Slobodan Nikčević, u ime „Društva poštovalaca Nikšića“.

On se, govoreći o porodici Čopić, posebno osvrnuo na Nikolu Čopića, uglednog privrednika, geologa-amatera koji je u Župi Nikšićkoj otkrio rudno bogatstvo, čovjeka bez koga nije mogla da prođe nijedna aktivnost u gradu pod Trebjesom.

Nikola Čopić, pionir eksploatacije boksita >>>

Koliko je privredna aktivnost porodice Čopića bila značajna najbolje se vidi po tome što nije postojalo privredno i akcionarsko društo a da nijesu bili uključeni članovi porodice koji su živjeli u Šavničkoj ulici, koju su Staronikšićani po njima nazivali Čopinska.

Ovakve studije ne pišu se u jednom dahu i po trenutnoj inspiraciji, kao što je to često slučaj u književnosti, već nastaju nakon detaljnog proučavanja arhivske građe i istorijske literature

"To se desilo i Nikoli Čopiću koji je četiri puta hapšen, osuđivan i isto toliko oslobađan, da bi kasnije bio potpuno rehabilitovan“, kazao je Nikčević.

Dramski umjetnik Miro Nikolić, koji je na promociji čitao i fragmente iz knjige, kazao je da je kulturni život Nikšića tih godina bio nezamisliv bez Čopića koji su bili prvi upisani članovi Društva nikšićke čitaonice, jedni od prvih dobrotvora Nikšićkog pjevačkog društva, štamparije, „Zahumlja“, čiji su članovi bili.

"Uvijek su bili među prvim akcionarima i dobrotvorima kada su bila u pitanju kulturna dešavanja u starom Nikšiću“, kazao je Nikolić.

Dino Tuzović, novinar i publicista, govorio je o značaju porodice Čopić za sportski život Nikšića, posebno za fudbal, gdje značajno mjesto pripada Luki Čopiću, jednom od entuzijasta koji su 1920. godine osnovali FK „Obilić“, a on kao najbolji fudbaler bio i kapiten.

"Hvala svima koji su doprinijeli da se osvježi sjećanje na porodicu koja je živjela, radila, gradila, radovala se i žalostila u ovom gradu“

Promociji knjige, koju je organizovala JU “Zahumlje”, prisustvovale su i kćerke Nikole Čopića, Natalija Kovačević i Radmila Popović, jedini potomci ugledne i nekad brojne porodice.

Popović se zahvalila svima koji su pomogli da knjiga ugleda svjetlost dana i bude promovisana u okviru „Septembarskih dana“, a posebno autoru koji je od zaborava otrgao ne samo porodicu o kojoj mlađe generacije malo toga znaju, već se i potrudio da „oživi duh i prilike jednog vremena“.

"Hvala svima koji su doprinijeli da se osvježi sjećanje na porodicu koja je živjela, radila, gradila, radovala se i žalostila u ovom gradu“, kazala je Popović.

Knjiga „Čopići“ je 18. publikacija u biblioteci „Arhiv uspomena“, utemeljenoj 1991. godine, a Vujačić je tri godine sakupljao i rekonstruisao put porodice Čopić, u čemu su mu pomogli Branka Krstajić i Branko Koprivica.

Nova knjiga Vujačića, koja će se pojaviti do kraja godine, biće monografija o Vitu Nikoliću, čovjeku bez koga je poimanje kulture u gradu pod Trebjesom nezamislivo.

Bonus video: