Hodanje do škole višestruko korisno za djecu

Istraživanje je takođe pokazalo da djeca koja pješače do škole puno lakše sklapaju prijateljstva s ostalom djecom
1 komentar(a)
Đaci prvaci, Foto: Luka Zeković
Đaci prvaci, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.09.2012. 15:47h

Djeca koja redovno pješače do škole mnogo su otpornija na svakodnevni stres, pokazalo je američko istraživanje.

Osim toga, kasnije u životu imaju manje problema sa srčanim bolestima i visokim pritiskom. Hodanje je takođe korisno za sprečavanje gojaznosti koja, nažalost, postaje sve češća među najmlađima - istraživanja pokazuju da se tokom puta do škole sagori isti broj kalorija kao i tokom dva sata tjelesnih vježbi.

Djeca koja pješače do škole takođe imaju bolje ocjene, jer na nastavu stižu budna i spremna za učenje, a i nastavnici to primjećuju.

Na putu do škole trebalo bi da hoda trotoarom ili pješačkom stazom, a ulicu da prelazi samo po zebri

Istraživanje je takođe pokazalo da djeca koja pješače do škole puno lakše sklapaju prijateljstva s ostalom djecom i tako stiču snažnije samopouzdanje.

Ali, da bi hodanje do škole bilo sigurno, djecu treba naučiti pravilima ponašanja u saobraćaju - kao prvo, da trotoar i cesta nisu mjesta za igru.

Takođe, dijete nikad ne smije da izlazi na cestu između parkiranih automobila, jer ga je teže vidjeti, nikad ne smije da pretrčava ulicu i uvijek prije prelaska da pogleda lijevo pa desno.

Na putu do škole trebalo bi da hoda trotoarom ili pješačkom stazom, a ulicu da prelazi samo po zebri. Ako nema pješačkog prelaza, ulicu treba da pređe najkraćim putem, uz poseban oprez.

Pravilan raspored

Torba bi trebalo da ima više pregrada i odjeljaka, kako bi se težina stvari u njoj bolje rasporedila. Ravne stvari (knjige i sveske) treba da stavlja uz leđa.

Ko vozi bicikl u školu

Padovi s bicikla su česti, a povrede glave mogu da imaju teške posljedice. Dijete bi uvijek trebalo da nosi kacigu - ona je podjednako važna kao i pri vožnji motorom.

Mama, ideš danas s nama

Hodanje je odličan način tjelesnih vježbi koji ne koristi samo djeci nego i odraslima, zato je dobro da se djeca prate u školu.

Zajedničku šetnju možete iskoristiti i za upoznavanje djeteta sa saobraćajnim pravilima - i to ne samo riječima nego i primjerom.

Redovnim pješačenjem djeca i njihovi roditelji smanjuju zagađenost vazduha, a povećavaju i sigurnost ostale djece

U društvu s djetetom nikad nemojte prelaziti ulicu dok je na semaforu crveno, a ako primijetite da neko ipak to čini, uputite dijete da se to ne smije, jer je opasno.

Ako ne možete svaki dan s djetetom da idete do škole, pokušajte da se dogovorite s nekim od roditelja iz komšiluka da naizmjenično pratite djecu.

Hodanje za dug život

Redovnim pješačenjem djeca i njihovi roditelji smanjuju zagađenost vazduha, a povećavaju i sigurnost ostale djece koja na isti način dolaze na nastavu.

Šetnja uz razgovor

Tokom zajedničkog odlaska do škole zabavljajte dijete tako da mu ova navika postane prijatna. Iskoristite priliku i da popričate o tome šta se događa u školi.

Bonus video: