Kamp Če - 24-časovna gerilsko-umjetnička obuka

Kamp Če je zamišljen kao umjetnička baza, u kojoj će zajedno biti oko 250 ljudi, umjetnika i odabrane publike
115 pregleda 0 komentar(a)
Kamp Che, Foto: Camp-che.me
Kamp Che, Foto: Camp-che.me
Ažurirano: 02.09.2012. 16:43h

Kamp Če, multimedijalni projekat crnogorskog reditelja Slobodana Milatovića, zamišljen kao gerilski kamp koji traje 24 sata, održaće se 8. i 9. septembra na visoravni Konjsko u podnožju Lovćena.

Kamp Če je zamišljen kao umjetnička baza, u kojoj će zajedno biti oko 250 ljudi, umjetnika i odabrane publike koja je tokom posljednjih mjeseci regrutovana i selektovana na osnovu informacija koje su zainteresovani dostavljali organizatorima.

Kamp se otvara u 9 sati ujutro i trajaće do 9 sati narednog dana i ima strogo određen raspored: 09:00 - 11:00 dolazak i prijem; 11:00 - 15:00 gerilska obuka; 15:00 - 16:00 pasulj i odmor; 16:00 - 20:00 moralno - politička obuka; 20:00 - 21:00 povečerje; 21:00 - 00:00 kulturno-umjetnički program; 00:00 - 07:00 spavanje i uzbune: 07:00 - 09:00 buđenje i lovćenska jeka.

Art orijentacija

Tokom 24 sata, u kampu će se pored uobičajenih gerilskih aktivnosti, održavati i program Art orijentacija. Prijavljeni umjetnici će čekati publiku na različitim mjestima, koja će do djela morati da dođe orjentišući se kompasom, znacima... Stručni konsultant za kartografiju i orijentaciju je dr Goran Barović.

U okviru programa „Otpor i ritam” premijerno će biti izvedena predstava „Krik za čovječanstvom”

Ko pronađe, moći će da vidi instalaciju/performanas Marka Kovačića iz Slovenije “No more herous any more”; Aleksandra Bjelovuka (Hrvatska) “Mrtva ljubav”, a iz Crne Gore su odabrani Izabela Matoš (performans: Kavez ljubavi); Slobodanka Rićko Mićunović (performans: RE Evolution); Marko Lukovac (instalacija: Ekološka mašina za proizvodnju remek-djela prikopčana na živo drvo); Jadranka Mamić (fotografija/instalacija: Save it – Spasimo ih”; Tijana Vujović (slikanje/ performans: Ples cvijeća); Mišo Joskić (slikanje/performans Znam što ste radili prošlog rata); Marija Čolpa (performans: Čarobnica Čolpa); Snežana Saletić (muzički performans: Lovćenski jauci).

Komandir kampa je glumac Branislav Lečić, dok će Srđan Grahovac glumiti samog Čea, koji će se povremeno pojavljivati. Urednik radio Če radija je Niggor.

Krik za čovječanstvom

U okviru programa „Otpor i ritam” premijerno će biti izvedena predstava „Krik za čovječanstvom” po tekstu Srećka Kosovela.

Predstavu koja je koprodukcija „Kampa Ernesto Če Gevara“ i festivala Ex Ponto iz Ljubljane čine slovenački autori i glumci: Renata Vidič, Tereza Gregorič, Urša Adamič, Bine Skrt, Siniša Gačić, Maruša Majer, Tina Gunzek, Rok Kunaver, Rok Kravanja i Klemen Janežić. Biće izvedena na crnogorskom i slovenačkom jeziku.

"Pogrešno tumačeni mitovi kroz vrijeme su oslijepili svoje sljedbenike, ostavljajući ih na milost i nemilost intelektualcima"

“Krik za čovječanstvom” je zapravo pretprogram najznačajnijeg regionalng festivala savremenog teatra EX Ponto koji počinje 14. septembra u Ljubljani.

"U vremenu u kome su revolucije već odavno pojele svu svoju djecu, a ideologijama obesmislile baš sve njihove vizije, a konformizam postao apsolutna svrha postojanja, nameće se jednostavno pitanje – ima li među nama živih?

Pogrešno tumačeni mitovi kroz vrijeme su oslijepili svoje sljedbenike, ostavljajući ih na milost i nemilost intelektualcima koji su i sami postali potrošna roba, bez šanse da daju nova tumačenja, jer u vremenima u kojima zivimo, sve se već dogodilo… Smrt je obesmislila život. Život je obesmislio smrt. Ko je još istinski živ?

Onaj ko ništa od ovoga nije doživio ili onaj koga je smrt učinila besmrtnim? Onaj ko je smrtno ranjen postao neranjiv pred životom i istorijom koja svoje najsjajnije izdanke okamenjuje u institucije, mitove, kultove… Ono što se nije dogodilo ima šansu da se dogodi. Ono što nije dovršeno ima šansu da traje. Ništa istorijsko nije živo.

Živo je samo metaistorijsko. Živo je samo ono što nikada neće postati sada i ovdje. Ono što se rađa a ne živi da bi umrlo u svome zenitu ili agoniji, ono što postoji kao uspon duha i ukus besmrtnosti.

Šta je DOGAĐAJ u ekstazi globalizacije, politizacije i komunikacije? Ecce Homo!", piše na početnoj stranici www.camp-che.me

Projekat Kamp „Ernesto Če Gevara” nastao je u koprodukciji Montenegro Art Production i festivala EX Ponto. Izvršni producent je Analytica Consulting.

Bonus video: