Ko su Crnogorci na potjernicama Interpola

Policija vjeruje da se Kalić, najvjerovatnije, nalazi negdje u Turskoj, gdje već više od deceniju ima kuće
662 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2012. 20:20h

Rožajac Safet Sajo Kalić najtraženiji je Crnogorac na Interpolovim potjernicama, a osim njega potrage su raspisane za još 49 bjegunaca sa našim pasošem.

Hapšenje Kalića prioritet je u radu Nacionalnog biroa Interpola Podgorica, koji preko policijskog sistema razmjenjuje podatke o odbjeglom Rožajcu.

Od kraja avgusta prošle godine, kada je zvanično raspisana potjernica za Kalićem, on je postao najtraženiji Crnogorac ali do sada u Podgoricu nijesu stizali bitniji podaci o njegovom skrivanju.

“Vijestima” je u Upravi policije rečeno da je NCB Interpol Podgorica uputio niz urgencija kolegama u Turskoj, Njemačkoj, Srbiji i Kosovu, ali i u još nekoliko zemalja, tražeći podatke o Rožajcu.

“Na osnovu naših operativnih podataka tražili smo provjere za Kalića u mnogim zemljama, gdje vjerujemo da se on nalazi od prošlog ljeta. Zasad nema ni traga, a Kalićevo ime nije registrovano ni na jednom graničnom prelazu što upućuje na zaključak da nigdje ne putuje ili to čini sa lažnim pasošem”, rečeno je u UP.

Policija vjeruje da se Kalić, najvjerovatnije, nalazi negdje u Turskoj, gdje već više od deceniju ima kuće, ali i razvijenu poslovnu imperiju.

“Zbog toga je nekoliko puta od Turske traženo da se provjeri je li Kalić u toj zemlji”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz policije.

Tražili ga i na Kosovu

Crnogorski Interpol tražio je Safeta Kalića i na Kosovu, gdje su od kolega u toj zemlji zahtijevali da im pošalju i provjere podatke da li se on krije na teritoriji te zemlje.

“Tražili smo ga na Kosovu i više puta slali podatke za njega. Vjerujemo, na osnovu naših informacija, da bi on možda mogao da se krije tako jer ima jake poslovne veze u Prištini, Peći...”, rečeno je “Vijestima” u policiji.

Potraga za Kalićem, koji je označen kao regionalni narkobos, pokrenuta je prošle godine kada je specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala pokrenulo postupak protiv njega, brata Mersudina Kalića i supruge Amine.

Optužnica zamjenika specijalnog tužioca Hasana Lukača, tereti Kaliće da su se od 2005. do juna 2011. udružili da u legalne finansijske tokove Crne Gore ubace novac, koji su zaradili prodajom droge u Njemačkoj. Tužilaštvo vjeruje da su oni kupovinom nekretnina i firmi u Crnoj Gori “oprali” 8.523.308 eura, koje je zaradila kriminalna organizacija, čiji je jedan od organizatora, navodno, bio Mersudin Kalić zbog čega je pravosnažno osuđen u Njemačkoj.

Suđenje Kalićima, koji u Rožajama, ali na sjeveru i jugu imaju porodičnu imperiju, je u toku u bjelopoljskom Višem sudu, a odbjeglom Safetu se sudi u odsustvu.

Na potjernicama Šarićevi saradnici

Na međunarodnim potjernicama osim Kalića nalazi se još 50-ak Crnogoraca, koje naša ali i druge zemlje članice Interpola traže preko tog policijskog kanala.

“NCB Interpol Podgorica je kroz svoj analitički rad došao do podatka da se oko 50 crnogorskih državljana potražuje od strane inostranih biroa Interpola”, piše u odgovorima UP poslatim “Vijestima”.

Na potjernici Interpola nalaze se saradnici odbjeglog Pljevljaka sa srpskim pasošem Darka Šarića - njegova desna ruka Goran Soković, ali i Bjelopoljac Dejan Šekularac, koje je srpska policija označila da su bili visokokotirani u kriminalnoj narkoorganizaciji.

Zasad crnogorska policija, koja i ne mora biti obaviještena o njihovom kretanju i mjestu skrivanja, nema podatke o tome gdje se možda nalaze Soković i Šekularc, koji su nekoliko mjeseci nakon operacije “Balkanski ratnik”, u oktobru 2009. godine, boravili u Crnoj Gori. Nakon toga u februaru 2010. godine oni su pompezno hapšeni, ali su nakon nekoliko sati pušteni iz pritvora. Nakon puštanja, njima se gubi svaki trag, a navodno, ne nalaze se u Crnoj Gori jer bi po dogovoru sa Srbijom “bili uhapšeni i izručeni”.

“Kada neka država raspiše međunarodnu potjernicu za crnogorskim državljaninom, ona potom odlučuje o obavještavanju zemlje čije je lice državljanin za kojim je raspisana međunarodna potjernica, a potražuju ih inostrani NCB Interpola”, piše u ne baš jasnom objašnjenju UP.

Crna Gora traži 519 osoba

Nacionalni centralni biro Interpola Podgorica trenutno traži 519 osoba, a potjernice su raspisane po naredbama nadležnih pravosudnih organa u Crnoj Gori za djela koja su počinjena u našoj zemlji.

“Što se tiče broja lica lišenih slobode u inostranstu, po osnovu naših raspisanih međunarodnih potjernica u prvih sedam mjeseci ove godine, uhapšeno je 49 lica, od kojih je 19 već izručeno našoj zemlji. Ostali čekaju okončanje ekstradicionog postupka”, saopštila je policija.

U Crnoj Gori za prvih sedam mjeseci ove godine po osnovu međunarodnih potjernica drugih zemalja, uhapšeno je 19 bjegunaca.

Ccrvene se i “Pink Panteri”

Na oficijelnom sajtu Interpola nalazi se potjernica za Baraninom Goranom Milašinovićem (33), kojeg kiparska policija traži zbog pljačke juvelirnice.

Milašinović je označen da je član kriminalne bande “Pink Panter”, a “Vijesti” su ranije pisale da se Baranin, zajedno s Radovanom Jelušićem (39) koji je početkom 2011. godine uhapšen u Rimu, dovodi u vezu i s razbojništvom u Španiji, koje je rasvijetljeno vještačenjem uzoraka u danilovgradskom Forenzičkom centru.

Crnogorska policija slala je podatke o Milašinoviću, koji se nalazi u Crnoj Gori, ali kako nema sporazuma o izručenju sa Kiprom on nije hapšen, a tamošnje pravosuđe nije htjelo da Crnoj Gori ustupi predmet.

Osim njega na sajtu se nalaze potrage za Rožajcem Mersadom Ličinom (46), koji se dovodi u vezu sa švercom droge, trgovinom ljudima i falsifikovanjem dokumenata...

Na crvenim potjernicama su i Nikšićani Predrag Jovović (45), Božidar Samardžić (33) i Vladan Nikčević (34), kao i Isad Muhović i Vilson Ostojić iz Pljevalja, Podgoričanin Saša Milić (42) i Baranin Saša Ljubenov (41) za kojima se traga zbog pokušaja ubistva ili ubistava.

Danska želi Berance

Danska policija putem Interpola godinama traži podatke o Berancima Siniši Jevriću (41), Vladanu Simonoviću (33) i Ljubomiru Stijoviću (43), koji se nalaze na crvenim potjernicama Interpola, a koje su objavljene i na oficijelnom sajtu te organizacije.

Dansko ministarstvo pravde raspisalo je potjernice za Berancima, zbog sumnje da su se bavili krijumčarenjem kokaina. Ipak, oni su u Crnoj Gori potpuno zaštićeni jer Crna Gora nema sporazum o uzajamnom izručenju sopstvenih državljana sa Danskom.

Sve što dansko pravosuđe u ovom trenutku može da uradi je da traži podatke o Jevriću, Simonoviću i Stijoviću, a navodno, to godinama i čine...

Galerija

Bonus video: