Mostra: Više umjetnosti, manje Holivuda

U okviru 69. Mostre premijerno prikazan film “Bob Vilsonov život i smrt Marine Abramović”, svjedočanstvo nastanka mančesterske predstave “Život i smrt Marine Abramović”
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2012. 11:48h

Organizatori Festivala na Lidu ove godine pozvali su veći broj relativno nepoznatih, odnosno “manjih” filmaša, a manje velikih holivudskih imena.

U programu je takođe zastupljen i veći broj takozvanih autorskih filmova.

Među njima svakako treba izdvojiti film “To the wonder” kultnog autora Terensa Malika, koji će publika premijerno vidjeti sjutra, kao i već unaprijed hvaljen film “Master” Pola Tomasa Andersona koji će u Veneciji biti prikazan danas.

Upravo s ova dva filma Barbera, predsjednik ovogodišnje najstarije filmske smotre na svijetu, nada se da će Festivalu u Veneciji vratiti dio nekadašnjeg sjaja kada su se na ovom mjestu prikazivala filmska remek-djela, a manje mainstream filmovi koji su kasnije punili kino dvorane.

S druge strane, kad se govori o holivudskim zvijezdama, nije sasvim jasno do koje mjere su sami organizatori u Veneciji odlučili ove godine da prikazuju filmove iz ove radionice a koliko su sami filmaši odlučili Lido da zamijene Festivalom u Torontu koji se održava gotovo istovremeno.

Jedan od njih je i Kventin Tarantino. Njegov film “Povratak Đanga” ove godine neće biti premijerno prikazan u Veneciji već upravo na pomenutom Festivalu u Torontu.

Ovogodišnja članica žirija venecijanskog bijenala je svjetska zvijezda performansa Marina Abramović.

Čelnici Venecijanskog bijenala nisu zaboravili da je Marina Abramović na Đardinima prije nekoliko godina bila zadivljujuća na prestižnoj bijenalnoj likovnoj izložbi, tako da su, kako kažu, veoma polaskani njenim prisustvom na filmskoj smotri.

Na ovogodišnjem Berlinalu u februaru, svjetsku premijeru imao je dokumentarac “Marina Abramović: umjetnik je prisutan” Britanca Matjua Akersa i 69. Venecijanski festival se potrudio da publici pokaže svoj adut vezan za Marinino višedecenijsko umjetničko stvaralaštvo.

Tim povodom je u okviru 69. Mostre premijerno u Marininu čast prikazan film “Bob Vilsonov život i smrt Marine Abramović”, italijanskog reditelja Kolagrandea, koji je zapravo svjedočanstvo nastanka mančesterske predstave “Život i smrt Marine Abramović”, u režiji legendarnog Roberta Boba Vilsona.

Bonus video: