Filmovi poštuju publiku

MOFFEM će biti održan od 13. do 16. septembra u Kotoru, a koncept festivala čine dva segmenta, takmičarski i Cinemagora
77 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2012. 12:04h

Filmski festival MOFFEM (Montenegro film festival of the Mediterranean) biće održan od 13. do 16. septembra u Kotoru, a projekcije će biti održavane u renoviranom bioskopu Boka, Ljetnjoj pozornici i Piaci od Kina. Festivalski koncept čine dva segmenta, takmičarski i Cinemagora.

U okviru takmičarskog dijela biće prikazano šest filmova “Arheo” Jana Cvitkoviča, “Posljednje poglavlje” Nemanje Bečanovića, Sveti motori Lea Karaksa, “Shun Li i pjesnik” Andrea Segre, “Kruha i igara” Klemena Dvornika, “Mali ljubavni bog” Željka Sošića.

Prema riječima direktorice Festivala Maje Bogojević ideja vodilja cijelog projekta je bila da nema komercijalnih filmova, već da sve budu autorski projekti, tj. “filmovi koji ne potcjenjuju publiku, već je poštuju”.

Pored Bogojević , filmove je selektovao i umjetnički direktor Festivala Ronald Bergan.

“I on i ja putujemo na filmske Festivale, kao članovi žirija i imali smo priliku da pogledamo mnogo filmova. Selekcija je podrazumijevala da film ne bude stariji od dvije godine, tako da su u takmičarskom programu oni novije produkcije. Takođe pri selektovanju nam je bilo bitno da filmovi budu iz mediteranske regije, što podrazumijeva geografski, a ne tematski koncept festivala, odnosno filmova”, kazala je Bogojević.

Segment programa Cinemagora imaće dvije specijalne projekcije, francuski film koji je i sniman u Crnoj Gori “Čovjek koji je želio živjeti svoj život” reditelja Erika Latigoa i “Lokalni vampir” Branka Baletića.

Najveća neriješena jednačina između industrije i umjetnosti

U okviru cinemagore biće održan okrugli sto na temu “Film danas, najveća neriješena jednačina između industrije i umjetnosti” na kojem će govoriti Ronald Bergan, Igor Toholj i Aleksandar Bečanović.

U okviru Cinemagore, kako je kazala Bogojević, pažnja će biti posvećena i dokumentarnom dijelu programa sa fokusom na režisera iz Srbije Igora Toholja i svjetsku premijeru njegovog filma “Šta nedostaje ovoj slici”.

Takođe, biće prikazani i Toholjevi filmovi “Kino Arhaik: posljednja turneja”, “Tri kape za čuvanje”, “Tačka prekida”, “Tačka prekida 2: Fizički fenomen”.

Dokumentarni program uključuje i film Britanca Marka Kansensa “Šta je film koji se zove ljubav”, kao i kratki filmovi “Sve to” Branislava Milatovića i “Sto psov” Jana Cvitkoviča.

Posljednje večeri festivala biće dodijeljene nagrade Živko Nikolić za najbolji film, novčana nagrada za filmsku fotografiju Princeza Ksenija i nagrada Meduza za specijalan doprinos kinematografiji i to iz cjelokupnog programa festivala.

Bogojević je istakla da je želja organizatora da napravi Festival lokalnog karaktera, ali sa međunarodnim prizvukom, sa željom da u Kotoru tih dana bude radosna filmska fešta za sve ljude koje vole film.

Organizator i glavni sponzor Festivala je prvi crnogorski filmski magazin Camera Lucida i njegovi saradnici, a pomoć su pružili i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Fondacija Petrović Njegoš, kompanija Plantaže 13. jul, studio Mouse, Montenegro erlajns, Centar za kulturu Kotor, hotel Cattaro, kafe Dojmio, TO Kotor.

Galerija

Bonus video: