Počeo 69. Filmski festival u Veneciji

Uvodni dan 69. Mostre donio je pred filmsku publiku i novi dugometražni dokumentarac američkog oskarovca Džonatana Demija
86 pregleda 0 komentar(a)
Mostra, Festival u Veneciji, Foto: Article.wn.com
Mostra, Festival u Veneciji, Foto: Article.wn.com
Ažurirano: 31.08.2012. 14:37h

Filmom “The Reluctant Fundamentalist” (Neodlučni fundamentalista) Mire Nair, otvoren je 69. Filmski festival u Veneciji. Rediteljka je izjavila da se nada da će njen novi film pomoći da se pokrene dijalog o stereotipima vezanim za islamski svijet, koji su se u posljednje vrijeme prilično produbili.

Film je adaptacija romana Mohsina Hamida o Pakistancu Čangezu (Riz Ahmed) pred kojim je svijetla budućnost analitičara na Vol stritu. Njegova odanost zemlji dovedena je u pitanje nakon 11. septembra.

“Svi znamo da posljednjih deset godina postoji šizma, zid između Istoka i Zapada. Htjela sam da pomognem u izgradnji mosta, da unesem neki tračak zdravog razuma i osjećaj iscjeljenja koji će nadjačati stereotipe”, kazala je indijska rediteljka Mira Nair koja živi u Njujorku.

Demi je za samo sedam dana snimio film o muzičkom geniju

“Za razliku od bivšeg predsjednika Buša koji je rekao: ‘Ili ste sa nama ili protiv nas’, ja vjerujem da postoji srednji put”, dodala je rediteljka.

Uvodni dan 69. Mostre donio je pred filmsku publiku i novi dugometražni dokumentarac američkog oskarovca Džonatana Demija, koji je na Lidu prije nekoliko godina boravio sa filmom o Džimiju Karteru.

Sada je na veliki ekran donio životnu priču napolitanskog originalnog muzičara, multiinstrumentaliste i vrsnog pjevača Enca Avitabilea. Prije šest godina, slušajući na radiju muziku Avitabilea, Džonatan Demi je bio oduševljen. Kupio je sve Encove albume i poželio da ga upozna, što se i dogodilo prošle godine na filmskom festivalu u Napulju. Demi je za samo sedam dana snimio film o muzičkom geniju.

Odabrano samo 18 filmova

U Veneciji je zvanično počela trka za Zlatnog lava prikazivanjem dva takmičarska filma: “Izmjena” Rusa Kirilla Serebrenikova i “Superstar” Francuza Ksavijera Đanolija.

“Počinjemo da mijenjamo kožu Venecije i za dvije-tri godine imaćemo lijep preporod"

Za Mostru se kandidovalo oko 1.600 filmova, a za takmičenje je odabrano samo 18, dok će na festivalu biti prikazano ukupno 60 filmova.

“Nikako mi se ne sviđa ideja da naš Festival postaje iz godine u godinu sve veći i veći. Sličan se fenomen može primijetiti i na Filmskim festivalima u Kanu i Berlinu. Mislim da to nije pravi put i da na taj način ne činimo dobro za razvoj kvalitetnog filma”, rekao je novi direktor festivala Alberto Barbera.

On je obećao da će 69. izdanje najstarije filmske smotre na svijetu biti “trezvenije i manje svjetlucavo” nego prošle godine.

“Počinjemo da mijenjamo kožu Venecije i za dvije-tri godine imaćemo lijep preporod. Mostra je stara, prefinjena dama, koja mora da se osvježi. Vjerujem da svaki festival treba da preuzme odgovornost za izbor filmova a ne samo da selektuje desetine i desetine naslova bez ikakvog reda”, kazao je Barbera.

Raskalašno izdanje

Ovogodišnje izdanje Venecijankog filmskog festivala, u dnevniku kanala TG 24, koji je u vlasništvu bivšeg premijera Italije Silvija Berluskonija, nazvano je najraskalašnijim u posljednjih mnogo godina i moglo bi bez problema da nosi oznaku “zabranjeno za mlađe od 18”.

Program je, kako se navodi u dnevniku kanala TG 24, pun kontroverznih tema, “lezbijskog seksa, nasilja i religije”, a na tapetu su se posebno našli filmovi Terensa Malika, Pola Tomasa Andersona, Harmonija Korine, Brajana de Palme i Marka Belokija.

Terens Malik i Pol Tomas Anderson

Organizatori Festivala na Lidu su ove godine pozvali i veći broj relativno nepoznatih, odnosno, “manjih” autora, a manje velikih holivudskih imena. U programu je zastupljen i veći broj takozvanih autorskih filmova.

Od drugih poznatih imena u Veneciju su stigli Brajan de Palma sa svojim novim filmom “Passion”, snimljenim u njemačko-francuskoj produkciji

Među njima svakako treba istaknuti film “To the wonder” Terensa Malika (biće premijerno prikazan u nedjelju), kao i već unaprijed hvaljen film “Master” Pola Tomasa Andersona.

Upravo s ova dva filma Barbera se nada da će Festivalu u Veneciji vratiti dio nekadašnjeg sjaja kada su se na ovom mjestu prikazivala filmska remek-djela a manje mejnstrim filmovi koji su kasnije punili kino dvorane.

Od drugih poznatih imena u Veneciju su stigli Brajan de Palma sa svojim novim filmom “Passion”, snimljenim u njemačko-francuskoj produkciji i koji govori o specifičnom i tajnom odnosu dvije žene.

Prvi igrani film u istoriji Saudijske Arabije

Od ostalih filmova, do sada relativno nepoznatih redatelja svakako treba istaknuti Haifu al Mansur iz Saudijske Arabije. Njen film “Wadjda” ujedno je i prvi igrani film u istoriji ove zemlje.

"Mansur je dokazala veliku hrabrost snimajući film"

On govori o odnosu desetogodišnje djevojčice i njene majke. Djevojčica želi bicikl, ali majka, iako bi joj rado ispunila ovu želju, strepi od reakcija društva i okoline u kojoj žive.

“Ovaj film nije samo veliko iznenađenje zato što su bioskopi u Saudijskoj Arabiji zabranjeni, već i zbog same teme. Mansur je dokazala veliku hrabrost snimajući film koji se kritički osvrće na uslove života u njezinoj zemlji”, rekao je Barbera.

Bonus video: