PREPOZNAJTE IH

Četiri simptoma raka dojke

349 pregleda 0 komentar(a)
rak dojke, Foto: Shutterstock
rak dojke, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.06.2018. 12:14h

Uprkos uznapredovalim metodama liječenja, rak dojke  je i dalje najčešći pojedinačni uzrok smrti u žena u dobi od 35. do  69. godine. Ovi podaci upućuju na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Osim kvržice koja može da bude prvi vidljivi simptom, obratite pažnju i na ove promjene…

#1 Promjena u teksturi dojke

“Tvrđi komad kože koji se čini debljim nego što bi trebalo da bude ili bradavice iz kojih izlazi iscjedak mogu biti simptom raka dojke”, kaže dr Džozef Veber, onkolog. Nekad se kod raka dojke dogodi da se kanali u unutrašnjosti dojke blokiraju što dovodi do promjena na koži pa dojka može izgledati kao narandžina kora.

#2 Bradavice mijenjaju oblik

Rak dojke može uzrokovati promjene na bradavicama tako da se one uvlače unutra ili su izbočene. To se obično događa zbog tkiva koje raste unutar dojke što uzrokuje promjene u izgledu dojke i bradavice.

#3 Iscjedak iz bradavica

Još jedna abnormalnost koja prati rak dojke je pojava iscjetka iz bradavica koji nije mlijeko. Ova pojava često nije posljedica raka dojke, ali ako ste primijetili da se iscjedak pojavi bez da ste dotaknuli dojku, važno je odmah posjetiti ljekara.

#4 Otok i crvenilo

Uz upalni rak dojke se javljaju i prvi simptomi koje možete prepoznati po crvenoj koži (posljedica upale) i natečenosti, prenosi Ljepota i zdravlje.

Preporučujemo za Vas