Marović svjedočio bez "razumske logike"

Sutkinja Valetina Pavličić ocjenjuje veoma indikativnim što osnivač Moninvesta - Dragan Sekulić prenosi 80 odsto osnivačkog kapitala na Svetozara Marovića
56 pregleda 31 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.08.2012. 20:21h

Potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović u procesu “Zavala” dijelom je svjedočio bez razumske logike, jer, između ostalog, nije našao za shodno da ruskom ivestitoru Sergeju Polonskom, sa kojim se sretao 2007. i 2008. saopšti da je većinski vlasnik kompanije “Moninvest”, u čijem posjedu je bila zemlja na brdu Zavala.

Podsjeća se da je osnivač firme Moninvest Dragan Sekulić u aprilu 2007. počeo da kupuje zemlju na Zavali, da je sljedećeg mjeseca 80 odsto vlasničkog kapitala prenio na potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića, a da već u junu oni kompaniji “Slav inn”, Vječislava Lejbmana, prodaju 51 odsto zemljišta na tom poluostrvu, za 20 miliona eura.

U presudi za “Zavalu”, sutkinja Valetina Pavličić ocjenjuje veoma indikativnim što osnivač Moninvesta - Dragan Sekulić prenosi 80 odsto osnivačkog kapitala na Svetozara Marovića, koji je, kako piše, veoma uticajna javna i politička ličnosti.

Dodaje se da je Marović tokom svjedočenja kazao da se 2007. neoficijelno susreo sa ruskim investitorom Sergejem Polonskim, u periodu kada nije obavljao nijednu državnu funkciju, već samo političku kao potpredsjednik DPS-a.

To se, kako piše, dešava tik pred kupovinu nepokretnosti od strane "Moninvesta".

Pavličić podsjeća da Marović nije našao za shodno da ruskom investitoru saopšti činjenicu da je upravo on vlasnik 80 odsto zemljišta na kome je planirana gradnja

“U aprilu 2008. Marović se sa ruskim državljaninom Sergejem Polonskim susreće na sajmu investicija koji se održava u Kanu, gdje se upoznaje sa maketama i planovima koje ruski investitori planiraju da rade na poluostrvu Zavala. R adi se o vremenu kada se već uveliko nelegalno gradi na rtu Zavala, i to na nepokretnostima koje se u tom periodu nalaze upravo u suvlasništvu firmi 'Moninvest' i 'Slav inn'. 'Slav inn' je firma koju je osnovao Lejbman, neposredno pred kupovinu tih nepokretnosti kao fizičko lice, a kasnije je svoj udio prenio na 'Mirax', firmu Polonskog”.

Nije našao za shodno

Pavličić podsjeća da Marović nije našao za shodno da ruskom investitoru saopšti činjenicu da je upravo on vlasnik 80 odsto zemljišta na kome je planirana gradnja hotela i kompleksa i da je na svjedočenju rekao da taj dio smatra irelevantnim.

“Ovaj dio iskaza svjedoka sud nije uzeo kao vjerodostojan, jer to apsolutno nije prihvatljivo, niti ima razumske logike da neko ko ima udjela u privrednom društvu i to privredno društvo obavlja ekonomski isplativ posao... ne bude zainteresovan za uspješno okončanje takvog pravnog posla.

Neprihvatljivo je za sud da neko ko ima suvlasništvo u kapitalu jednog privrednog društva u čijem se vlasništvu nalazi nepokretnost na kojoj se planira izgradnja, sa tim činjenicama ne upozna investitora, već ubrzo nakon toga svoj udio u privrednom društvu prenosi na svog partnera od koga je taj isti udio i dobio tada bez nadoknade, a sada ga prenosi sa nadoknadom na iznos od milion eura”, navodi se u presudi.

Objašnjava se da se sve to dešava istog dana kada je i zaključen aneks ugovora, kojim su stavljene van snage odredbe koje su predstavljale bitne uslove i ticale su se "obaveza" Opštine Budva.

Rusi nisu kupovali zemlju da bi se bavili poljoprivredom

Dragan Sekulić, osnivač "Moninivesta" i izvršni direktor "Moninvesta", zemljište na Zavali, čija se urbanizacija zahtijeva, platio je 26.485,800 eura, u trenutku kada ono nije građevinski tretirano.

"Sud s pravom zaključuje da je jedina osoba koja je u suštini i mogla da podstrekne Rajka Kuljaču na donošenje takvih odluka, upravo Sekulić"

“Tako da je za njegovu urbanizaciju veoma zainteresovan, s obzirom na to da je odmah nakon što je kupio zemljište, dio, odnosno 51 odsto, prodao ruskim investitorima za 20 miliona eura... Logično je očekivati da ruski investiror nije kupio zemljište na kome će da gaji poljoprivredu, već zemljište koje će biti građevinski valorizovano.

A da bi to moglo biti, morao je da se donese urbanistički projekat. Sud s pravom zaključuje da je jedina osoba koja je u suštini i mogla da podstrekne Rajka Kuljaču na donošenje takvih odluka, upravo Sekulić, koji je i te kako zainteresovan za ostvarivanje tog zadatka, s obzirom na to da je direktno materijalno zainteresovan kao suvlasnik navedene nepokretnosti gdje se kao drugi suvlasnik pojavljuje Svetozar Marović”, piše u presudi.

Bonus video: