Slovačka i Ukrajina bez plasmana na fajnl-for Zlatne lige

58 pregleda 0 komentar(a)
Odbojkaši Slovačke, Foto: Cev.lu
Odbojkaši Slovačke, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 07.06.2018. 11:23h

Crnogorski odbojkaši i odbojkašicce, nakon nekoliko godina, ovog ljeta prvi put neće imati dvostruki program. Odnosno, neće učestvovati u Svjetskoj ili Evropskoj ligi, koje se od ove sezone zovu Liga nacija (bivša Svjetska liga), te Zlatna i Srebrna liga (bivša Evroliga), već će biti fokusirani na kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Zato su neki od rivala naših selekcija u kvalifikacijama za EP učestvovali u Zlatnoj ligi - Slovačka u muškoj, te Ukrajina u ženskoj konkurenciji.

Nijedna od dvije reprezentacije, međutim, nije izborila plasman na fajnl-for.

Slovačka, rival Crne Gore u kvalifikacionoj grupi C, pored Islanda i Moldavije, zauzela je posljednje mjesto u grupi A Zlatne lige, u konkurenciji Estonije, Belgije i Švedske, sa skorom od pobjede i pet poraza.

Slovaci su u grupi jedino savladali kod kuće Švedsku (3:1), dok su po dva poraza doživjeli od Estonije (1:3, 0:3) i Belgije (2:3, 0:3), te jedan od Švedske (0:3).

Ukrajina, protivnik naših odbojkašica u kvalifikacionoj grupi C, pored Norveške i Grčke, zauzela je treće mjesto u grupi Zlatne lige, iza Bugarske i Azerbejdžana, te iza Portugala, sa dvije pobjede i četiri poraza.

Ukrajinke su u grupi A pobijedile dva puta Portugal (3:1, 3:0), dok su po dva puta izgubile od Azerbejdžana (1:3, 0:3) i Bugarske (1:3, 0:3).

Seniori će na startu kvalifikacija za EP 19. avgusta u "Topolici" dočekati Slovačku, a tri dana kasnije u istoj dvorani će igrati sa Islandom.

Na Evropsko prvenstvo plasiraće se pobjednici grupa i pet (od sedam) najboljih drugoplasiranih ekipa.

Seniorke će 19. avgusta biti domaćin Ukrajini, a 22. Norveškoj.

Kod odbojkašica će biti šest grupa sa po četiri selekcije, a plasman će izboriti po dvije najbolje iz svake grupe.

Bonus video: