Provjerena autorska imena na Lidu: Balans tradicije i eksperimenata

U znak obilježavanja 80 godina od rođenja filmske Mostre na Lidu gola festivalska uvertira priređena je sinoc u istorijskom dijelu Venecije u Kampo San Paola areni
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2012. 14:40h

Političkim trilerom "Nevoljni fundamentalista" indijske rediteljke Mire Nair, rađenim prema bestseleru pakistanskog pisca Mohsina Hamida, večeras počinje 69. Venecijanski festival.

Nakon vladavine Mark Mi lera, kormilo umjetničkog direktora venecijanske Mostre ove godine ponovo preuzima Alberto Barbera, direktor poznatog Filmskog muzeja u Torinu, koji je već bio na toj selektorskoj poziciji od 1998. do 2002. godine. Milerova odluka da kaže 'zbogom' Mo stri i preuzme kormilo Filmskog festivala u Rimu, osjeća se i u činjenici da u službenoj konkurenciji ovogodišnje Mostre nema nijednog kineskog filma.

Na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen kompletni program ovogodišnje Mostre, Barbera je rekao da je u programu pokušao da izbalansira tradiciju i eksperiment, igrajući na provjerena autorska imena.

Ovogodišnji glavni žiri, kojim predsjedava američki reditelj i producent Majki Men, a među članovima je i "kraljica performansa" Marina Abramović, svoje favorite pronaći će među 18 filmova koji se takmiče za "Zlatnog lava".

Među njima su i filmovi legendi Brajana de Palme (Strast), Terensa Malika (Ka čudu). Kim Ki Duka (Pijeta), Takešija Kitana (Izvan sramote), Briljanta Mendoze (Utroba).

Tu su i novi filmovi Pola Tomasa Andersona (Učitelj), Urliha Zajdla (poslije prvog filma iz trilogije Ljubav Ljubav: Raj viđenog u Kanu sada je na redu Ljubav: Vjera), francuskog reditelja Olivijea Asajasa (Nešto je u vazduhu), Va lerije Sarmijento (Velingto nove oči), Kirila Serebre nikova (Izdaja), Pitera Brosensa i Džesike Vudvord (Peto godišnje doba), Gza vijea Ginjolija (Superstar)...

Trka za "Zlatnim lavom"

U trci za "Zlatnog lava" su i tri italijanska filma: "Uspavana ljepotica" Marka Belokija, "I bio je sin" Danijele Čipri i "Poseban dan" Frančeske Komenčini.

Van konkurencije biće prikazan najnoviji film Spajk Lija o Majki Džeksonu (Bad), te Retfordov "Company You Keep", kao i neuništivog Manuela de Oli vijera, koji je već davno

napunio stotu, (0 gebo e a sombra) okupivši dvije velike dame evropskog filma Žana Moro i Klaudija Kardinale.

O selekciji filmova u kategoriji "Horizonti" odlučiće Pjerfrančesko Favino, Sandra den Hamer, Runa Islam, Nadin Labaki, Milčo Mančevski i Amir Naderi, a o najboljem u kategoriji debitantskih filmova odlučiće Šekar Kapur, Izabela Fe rari, Met Rivs i Bob Sin kler.

Crvenim tepihom ispred sale "Grande" ove godine prošetaće se Ben Aflek, Ha vijer Bardem, Rejčel Me kadams, Izabel Iper, Rejčel Vajs, Kejt Hadson, Selena Gomez i Vinona Rajder, a očekuje se i dolazak Džej msa Franka.

Ličnosti u žiži biće američki reditelji Majki Ćimino i Spajk Li, koji će na Lidu dobiti svoje nagrade, a festival priređuje i projekcije restauriranih kopija Ćimino vih "Vrata raja" i Lijevih "25. sat".

U znak obilježavanja 80 godina od rođenja filmske Mostre na Lidu, u hotelu "Ekscelzior" 1932. godine, gala festivalska uvertira priređena je sinoć u istorijskom dijelu Venecije u Kampo San Paolo areni.

Prikazana je restaurirana kopija filma "Rim u 11 časova", remek-djelo slavnog italijanskog reditelja neorealiste Đuzepea de Santisa iz 1952. godine.

Galerija

Bonus video: