Pikasova "Gola žena u crvenoj fotelji" vrijeđa putnike

Na aerodromu su prvo prekrili "problematične" djelove slike bijelim platnom pa onda skinuli poster
112 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2012. 13:55h

Škotski muzej savremene umjetnosti bio je veoma ponosan na svoju novu izložbu, na kojoj se mogu vidjeti i slike velikog Pabla Pikasa.

Da bi privukao što više posjetilaca, muzej je odlučio da reklamira izložbu i na aerodromima, što je izazvalo neočekivane reakcije.

Naime, na posteru za izložbu se nalazi Pikasova slika 'Gola žena u crvenoj fotelji' iz 1904. godine, na kojoj je prikazana tadašnja umjetnikova ljubavnica Marija Tereza Valter. Slika predstavlja akt na kojem se, u kubističkom stilu, mogu prepoznati ženske grudi i međunožje.

Čini se da je to bilo previše za pojedine putnike koji su se žalili upravi aerodroma zbog vulgarnosti. Na aerodromu su prvo prekrili "problematične" djelove slike bijelim platnom pa onda skinuli poster.

Direktor škotskih umjetničkih muzeja Džon Leighton je izjavio medijima da je šokiran time što se uklanja slika jednog od najvažnijih svjetskih umjetnika jer navodno vrijeđa moral, dok se gole žene svugdje mogu vidjeti u današnjim reklamama.

Uprava aerodroma se ubrzo predomislila pa je vratila poster izložbe "Picasso and Modem British Art" na mjesto, uz objašnjenje da su ishitreno reagovali na prigovore putnika.

Ko se žalio na Pabla Picasa, nije poznato.

Bonus video: