Sedam godina od ubistva Slavoljuba Šćekića

Saša Boreta i Ljubo Bigović su okrivljeni za podstrekavanje na ubistvo Šćekića, dok su kao izvršioci ubistva optuženi Ljubo Vujadinović i Milan-Čila Šćekić
330 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2012. 09:28h

Na današnji dan prije sedam godina, ispred porodične kuće u Tološima, ubijen je policijski funkcioner Slavoljub Šćekić.

Prema navodima optužnice, Saša Boreta i Ljubo Bigović su okrivljeni za podstrekavanje na ubistvo Šćekića, dok su kao izvršioci ubistva optuženi Ljubo Vujadinović i Milan-Čila Šćekić.

U optužnici se navodi da su Boreta i Bigović podstrekavali Alana Kožara od maja do kraja jula 2005. s umišljajem, da zajedno sa njima poznatim saučesnicima, silom i prijetnjom natjeraju investitore hotela u izgradnji “Splendid” i suvlasnika hotela Žarka Radulovića, da kupi kuću Nikole Borete za dva i po miliona eura, koja je procijenjena na 313.000 eura.

Boreta i Bigović su optuženi da su podstrekavali Vujadinovića i Čilu Šćekića na ubistvo, te s umišljajem podstrekavali Kožara na podmetanje eksplozivnih naprava na hotel “Splendid” u tri navrata. Boreta i Bigović okrivljeni su da su podstrekavanjem počinili krivično djelo iznuda u pokušaju i izazivanje opšte opasnosti.

U drugoj tački optužnice navodi se da su Boreta i Bigović postrekavali Čilu Šćekića i Vujadinovića da ubiju inspektora Slavoljuba Šćekića. Kako je pročitala tužilac Radović, Boreta i Bigović su s umišljajem, iz niskih pobuda, dali uputstva za izvršenje ubistva, koje je plaćeno u vrijednosti dva “ferarija”.

Završna riječ u ponovljenom postupku je zakazana za 4. septembar

Saznavši da Šćekić radi na otkrivanju počinilaca napada na gradilište "Splendida" i iznuđivanje od suvlasnika tog hotela da kupe kuću Nikole Borete, te da je u okviru svog posla inspektor otkrio da je jedan od učesnika napada Kožar, plašeći se da će on policiji otkriti i ostale izvršioce, Boreta i Bigović su, prema navodima optužnice, dali uputstva da se Šćekić ubije.

Presuda optuženima za ubstvo Šćekića je dva puta ukidana odlukom Apelacionog suda. Posljednjom presudom, vijeće sudije Slavke Vukčević je osudilo Boretu i Bigovića na po 30 godina za organizovanje ubistva, dok su Šćekić i Vujadinović osuđeni na iste kazne zbog ubistva.

Kožaru je izrečena jedinstena kazna od 6 godina i 10 mjeseci zatvora zbog podmetanja eksplozive u pokušaju iznude. Ta presuda je oborena zbog grešaka sudije.

Završna riječ u ponovljenom postupku je zakazana za 4. septembar.

Galerija

Bonus video: