Automafija hara i u Crnoj Gori

Kriminalne grupe, procjenjuje se, krađom automobila godišnje inkasiraju nevjerovatnih osam milijardi eura
217 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2012. 19:01h

Regionalna automafija veliki je problem na teritoriji Balkana, a jedan od kraka te organizacije zahvata i glavni grad Crne Gore, podaci su bosanske agencije “Anadolija”, koje prenose “Vijesti”.

Sudeći po zahtjevima evropskih osiguravajućih kuća, na Balkanu se potražuje čak 130.000 ukradenih vozila.

U BiH dnevno ukradu najmanje tri četvorotočkaša, navode u agenciji “Anadolija”, koja se kasnije pronalaze u Crnoj Gori, Albaniji, Rusiji, Srbiji i na Kosovu. Automobili se masovno kradu u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Kosovu...

Prema podacima Interpola i Europola, pored Sarajeva, centri automafije na Balkanu su Banja Luka, Bijeljina, Podgorica, Priština, Sofija, Skoplje, Beograd, Novi Sad, Šabac, Split i Zagreb.

Kriminalne grupe, procjenjuje se, krađom automobila godišnje inkasiraju nevjerovatnih osam milijardi eura.

Samo na području Federacije BiH, automafija je u prvom polugodištu 2012. godine u nepoznatom pravcu odvezla 526 vozila, što predstavlja rast od skoro 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

U nekim djelovima BiH broj ukradenih vozila je porastao i za 900 odsto. Najviše ih je pokradeno u Sarajevskom Kantonu - 340.

Automafija se osjeća toliko moćno i nezavisno da, kako su agenciji “Anadolija” ispričali policijski istražitelji, očajni vlasnici ukradenih vozila sami posjećuju ugostiteljske objekte u Istočnom Sarajevu gdje se okupljaju kriminalci.

Najčešće se kradu automobili marke "folksvagen", zatim "škoda", a slijede "audi", "BMW" i "reno"

Svjesni da im državni organi neće pomoći, tamo u kovertama ostavljaju ceduljice s imenom vozila i brojem telefona. Potom ih automafijaši kontaktiraju i vrate im automobil, ali tek kada za njega daju dodatni novac.

Pad broja ukradenih vozila zabilježen je u Republici Srpskoj gdje je od početka godine ukraden 81 automobil, što predstavlja smanjenje u odnosu na isti period prošle godine kada su ukradena ukupno 104 automobila.

Najčešće se kradu automobili marke "folksvagen", zatim "škoda", a slijede "audi", "BMW" i "reno".

Navodi se da je ovdje riječ u regionalnoj automafiji koja na meti najčešće ima luksuzne automobile novijeg datuma proizvodnje. Često kriminalci iz BiH "rade" po narudžbinama kriminalnih krugova iz drugih balkanskih država, među kojima je i Crna Gora.

"Godišnje se pronađe 100 do 120 vozila ukradenih u BiH, i to najviše u Crnoj Gori, Albaniji, Rusiji, Srbiji i na Kosovu", kazali su za agenciju “Anadolija” iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.