Predstavljen paviljon crnogorske delegacije na Bijenalu u Veneciji

Crnogorski paviljon na Bijenalu u ponedjeljak je svečano otvorila pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma Sanja Lješković-Mitrović
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2012. 13:12h

Crna Gora se na 13. Internacionalnoj izložbi arhitekture u Veneciji predstavila temom Sljedeći korak, kroz koju je predočen put kojim bi Crna Gora trebalo da ide kada je riječ o planiranju zajedničkih prostora.

Crnogorski paviljon na Bijenalu u ponedjeljak je svečano otvorila pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma Sanja Lješković-Mitrović, ukazujući na izazove kroz koje je crnogorski tim prošao u toku realizacije izložbe, posebno imajući u vidu limitirani budžet.

Komesar crnogorske delegacije na Bijenalu je Rifat Alihodžić, a na pripremi izložbe bili su angažovani i zamjenik komesara profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti Lazar Pejović i kurator Neda Milačić-Bogdanović.

Autori izložbe su studenti specijalističkih studija, izabrani na dvostepenom studentskom konkursu na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore – Gordana Dragojević, Mia Kecojević, Aleksandra Novićević, Miloš Laković, Slobodan Petrović i Goran Ćuković.

”Izložba kojom se Crna Gora predstavila koncipirana je na način da kroz detaljnu analizu prostora u Crnoj Gori prepozna i ponudi rješenja za goruće probleme koji se javljaju u planiranju i sprovođenju planskih dokumenata – nelegalnu gradnju, nedostatak planske dokumentacije i poboljšanje saradnje investitora i administracije i civilnog sektora”, saopšteno je iz Ministarstva.

Alihodžić je kazao da Sljedeći korak, tema crnogorske delegacije, nema za cilj samo da konstatuje probleme u sveukupnom prostoru Crne Gore, već i da jasno definiše subjekte koji direktno utiču na proces planiranja i građenja u njemu.

Glavna tema ovogodišnjeg Bijenala je Zajedničko tlo/osnov. Svečano otvaranje izložbe biće sjutra, a izložba će biti otvorena za najširu javnost do 25. novembra.

Bonus video: