100 godina od Tarzanovog prvog urlika

Prije tačno stotinu godina, svijet je prvi put saznao za Tarzana, Edgar Rajs napisao je vanvremensku knjigu o plemenitom mladiću koga su podigle divlje zvijeri
233 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2012. 07:30h

Svi se sjećaju Tarzana, njegovog majmunolikog prijatelja Ćite, ali i nezaboravne junakove ljubavi, lijepe Džejn.

A ako se neko ne sjeća čovjeka koji je puzao po drveću, preskako sa jedne grane na drugu,borio se sa džunglom, onda je zasigurno preskočio dobar dio djetinjstva.

Zapravo, prošao je čitav vijek od kada su čitaoci ugledali korice prve knjige o književnom i filmskom junaku, čovjeku kojeg su odgojile divlje zvjeri u džungli.

Nema nikakve sumnje da je njegov prepoznatljivi urlik duboko urezan u pamćenje svih generacija.

Najbolji Tarzan

Ali, na samom početku, prije stotinu godina kada je Tarzan tek ugledao svjetlost dana, čitatelji su si njegov urlik tek morali zamišljati.

Naime, Tarzan je i bio lik iz romana.

Izmaštao ga je čovjek iz Čikaga, a riječ je o piscu Edgaru Rajsu Burougsu.

Buroughs je napisao 23 nastavka i postigao sa ovim romanom nezamisliv uspjeh.

Prvi, nijemo film o Tarzanu snima se 1918. , a prvi glumac koji je obukao kostim čovjeka iz džungle bio je Elmo Linkoln.

Ipak, daleko najpopularniji Tarzan bio je američki plivač Džoni Wajsmiler.

Između 1932. i 1948. Tarzana je igrao 12. puta – a svaki put sa onim istim neponovljivim urlikom.

Nezaboravni Urlik u Tarzani

Odakle točno potiče ovaj urlik ne zna se baš sigurno, ali se radi o mješavini deset različitiih audio elemenata, koji su dijelom snimani unazad i tako se došlo do jedinstvenog i neponovljivog zvuka.

O Tarzanu je snimljeno ukupno stotinu filmova. Između ostalih Tarzana su glumili i Lex Barker, Gordon Skot i Džejms H. Pirs.

Od prvog izdanja njegove priče o Tarzanu, autor ovog neprolaznog djela kupio je komad zemlje u Kaliforniji, u blizini Los Anđelesa. To mjesto se od 1923. zove - Tarzana.

Galerija

Bonus video: