Novo stanje Marvelovog Univerzuma

Ali Alonso je odmah povukao liniju između inicijative DC-ja i ’Marvel NOW!’: ’’Ovo nije obnova. Ovo je novi početak.’’
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2012. 18:34h

Entertainment Weekly’ (EW) je najavio da ’Marvel Comics’ u oktobru počinje sa novom serijom stripova ’Marvel NOW!’, masivnom novom inicijativom koja će odraditi nove naslove i obraditi stare.

Serijal ’Avengers vs. X-Men’ (AvX) koji prati rat između dva najveća kultna Marvelova super-tima, ujedinio je sve Marvelove superheroje u jednu cjelinu. Nakon završetka ove serije (još dva broja), konačno če početi novi pravac u Marvelu, koji je najavljen još u julu.

“Ne pretjerujemo kada kažemo da je AvX kulminacija mnogih priča koje smo odradili u poslednjih nekoliko godina. Neki su se likovi iskupili, a neki ne. Neki su likovi izmijenjeni. I ’X-meni’ i ’Avengersi’ su pozicionirani za buduće priče”, za EW je izjavio Marvelov glavni urednik Aksel Alonso.

Prema EW-u, neki od najboljih scenarista kompanije se kreću iz jednog u drugi ćošak Marvelovog Univerzuma. Na primjer, Brajan Majkl Bendis napušta ’Avengerse’ kako bi radio na novom stripu ’X-Mena’; Džonatan Hikmen će završiti svoj pohod na ’Fantastic Four’, kako bi radio na dvomjesečnom stripu ’Avengersa’; Rik Remender če početi rad na naslovu nove ere Marvela, “Uncanny Avengers”, stripu koji će spojiti likove iz ’Avengersa’ i ’X-Mena’ u jedinstven super-tim.

“Uzbuđen sam što izvlačimo naše stvaraoce iz njihovih komfornih zona”, kazao je Alonso.

Međutim, ovo nije prvi put da su se veće izdavačke kuće odlučile na nove horizonte sa novim stvaralačkim timovim i svim pričama iznova. Baš prošle godine ’DC Comics’ je obnovio njihovu cijelu liniju stripova sa ’New 52’, tvrdi EW.

Ali Alonso je odmah povukao liniju između inicijative DC-ja i ’Marvel NOW!’: ’’Ovo nije obnova. Ovo je novi početak.’’

Kako je objavio EW, Remender opisuje ’Uncanny Avengers’ kao „most, nešto što se može uvući u oba svijeta. Ima logičnu svrhu postojanja poslije AvX-a, gdje se možemo fokusirati na ljudsko-mutantske odnose. U kratkim crtama: Kapetan Amerika izlazi iz AvX-a i shvata da nije dovoljno učinio kako bi pomogao mutantima.“ Strip će crtati Džon Kasadej, i priča će uključivati sirovine kakvi su Kapetan Amerika, Tor i ’Wolverine’, ali Remender je takođe uzbuđen što će se više fokusirati na manje poznate likove, kao što je ’Cyclopsov’ mlađi brat ’Havok’.

„’Havok’ je uvijek bio crna ovca u porodici Samers. Tako više ne može. Vidjećete kako ’Havok’ postaje jedan od najvećih igrača u Marvelovom Univerzumu“, za EW je kazao Remender.

Džonatan Hikmen će nam donijeti maksimalnu estetiku u ’Avengersima’. On stvara velike priče, tokom njegovog rada na ’Fantastic Fours’ istakao se njegovim pedantnim crtežima koje je završavao godinu dana prije roka. „Nisu više samo šest ’Avengera’, sada ih ima više od 18“, rekao je Hikmen za EW, obećavajući tako raznovrsne spojeve popularnih likova, drugorazredne i nove likove.

„Tvrd su orah ’X-Meni’ da bi se slomili“, ocijenio je Brajan Majkl Bendis. „To je Altmanov filmski strip“, nastavio je on,“Postoji hiljadu likova, i uvijek sam želio učiniti da svaki bude unikatan“. I kada je došlo vrijeme da sa planira ’Marvel NOW!’, Bendis – koji je bio Marvelov ’’lik za ’Avengere’’’ skoro osam godina – sjetio se ideje koja je lutala oko Marvelovih pisaca dugo vremena, tvrdi EW.

„Bilo je to u vezi originalnih stvaraoca ’X-Mena’. Kada bi vidjeli sadašnji Marvelov Univerzum... pa, to bi im bilo gore od ’Days of the Future Past’ o kojima su uvijek brinuli. Umrli bi od straha“, našalio se Bendis.

Direktor Marvela, Džo Kesada ilustrovao je ekskluzivni poster za EW, pokazujući 13 likova koji će biti ključni za ’Marvel NOW!’. Neki od njih, na primjer ’Cyclops’i ’Iron Man’, imaju nove kostime. Tor je nadograđen sa par mačeva. A tu je i ’Rocket Raccoon’ iz ‘Guardians of the Galaxy’. Kesada opisuje ovaj poster kao ‘’vrh ledine’’. Kao dio ‘Marvel NOW!’, likovi iz pređašnje postave Marvela će se izmijeniti.

“Neki su kostimi izmijenjeni. Neki likovi imaju nove stavove. Neki likovi će možda promijeniti i svoje identitete”, kazao je Kesada za EW.

Bonus video: