Prokletije još kriju Đovanija, juče na planini poginuli češki planinari

Tijela dvojice planinara su na Odjeljenju za sudsku medicinu, gdje će se obaviti obdukcija kako bi se utvrdio uzrok smrti
303 pregleda 0 komentar(a)
Pavel Sabl, Prokletije, Foto: Helikopterska jedinica
Pavel Sabl, Prokletije, Foto: Helikopterska jedinica
Ažurirano: 28.08.2012. 07:52h
Nesreću na Prokletijama pozivom za pomoć prijavio je povrijeđeni planinar iz Češke, Tomas Sabl (29), koji je pojasnio da su tokom pada poginuli njegov otac Pavel (56) i brat koji se takođe zvao Pavel Sabl (31).
STRADALI otac i sin

Prokletije su i juče opravdale svoj naziv - od 7. avgusta ove godine nema informacija o nestalom planinaru iz Italije Đovaniju Batisti Otonjelu (72), za kojim se i dalje traga.

"Sve smo pretražili. Indicije su da se možda nalazi na terenu Albanije, koji polazi od planine Trojan na našoj teritoriji. I dalje su ljudi na terenu i tragaju za Đovanijem, a probaćemo od strane Vusanja da ga tražimo“, saopšteno je iz plavske policije.

Dugodišnji planinar i direktor NP „Prokletije“ Enes Drešković ističe da potraga za Italijanom treba da se aktivirati na albanskom dijelu Prokletija.

"Otonjela još nema i veoma je čudno da se nakon toliko dana nijesu pojavili bilo kakvi tragovi. Ako je planinar stradao, čudi me što na našem dijelu planine nema lešinara, a nema ni neprijatnog zadaha na ovim vrućinama", kazao je Drešković.

Juče su na Prokletijama poginula dva češka planinara, otac i sin imenjaci Pavel Sabl (56) i Pavel Sabl (31). Oni su poginuli u pokušaju da osvoje najveći vrh Maja kolata, koji se nalazi na 2.534 metra nadmorske visine, dok je treći nepovrijeđeni planinar, njihov sin i brat Tomas Sabl (29), sinoć oko 19 časova dočekao pomoć spasilačkih ekipa.

"Vijestima" je iz Ispostave policije Plav saopšteno da je tokom jutra jedan od trojice planinara obavijestio Ambasadu Češke u Podgorici, o nesreći koja se dogodila u masivu Prokletija.

Policija je tokom dana imala GPS kordinate mjesta, koje je poslao povrijeđeni planinar, ali loše vrijeme na Prokletijama nije dozvolila više sati ekipi MUP-a da helikopterom sleti na neko pogodno mjesto.

Helikopterom dopremljeni u Klinički centar

Tek oko 19 časova spasioci i pripadnici Gorske službe spasa stigli su do mjesta Zla kolata na Prokletijama, gdje su preuzeli tijela dva Čeha, ali i pronašli živog planinara, koji je prijavio tragediju.

“Vijestima” je oko 20 časova saopšteno da su tijela Čeha ali i nepovrijeđeni planinar helikopterom dopremljeni u Klinički centar u Podgorici.

Tijela dvojice planinara su na Odjeljenju za sudsku medicinu, gdje će se obaviti obdukcija kako bi se utvrdio uzrok smrti.

Iako je bilo najava da se zbog lošeg vremena helikopterska jedinica vrati u Podgoricu, od toga se odustalo jer su spasioci bili blizu mjesta gdje su stradali planinari u pohodu na najveći vrh.

Nesreću na Prokletijama pozivom za pomoć prijavio je povrijeđeni planinar iz Češke, koji je pojasnio da su tokom pada poginuli njegov otac i brat.

Bonus video: