Požar prijeti kućama u Orahu kod Nikšića

Situacija u plužinskoj opštini je znatno bolja i smanjena je opasnost od odrona, jer su lokalizovani požari u kanjonu Pive, koji su buknuli prije 15 dana
92 pregleda 0 komentar(a)
požar Sutomore, Foto: Čitalac reporter
požar Sutomore, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 27.08.2012. 13:47h

Na području nikšićke opštine i dalje gori na više lokacija, a najkritičnije je u Orahu gdje su vatrogasci i mještani uspjeli da jutros odbrane nekoliko kuća od požara koji se sve više širi.

Komandir nikšićke Službe zaštite i spašavanja Dimitrije Tomašević kazao je agenciji MINA da je situacija nešto povoljnija nego prethodnih dana, ali da su novi požari izbili na Konjskom kod Krnova i na Kutskom brdu u Župi.

„Gašenje nam danas otežava jak sjeverni vjetar, zbog čega nam u pomoć ne mogu stići dromaderi, kako smo se nadali. U gašenju požara na Trubjeli uz mještane, pomaže Vojska, a pomoć su najavili i lovci, Spasilački klub Ekstrem, kao i Društvo mladih ekologa“, rekao je Tomašević.

Prema njegovim riječima, i dalje gori na Bratogoštu, Broćancu i planinama Golije, Somine i Bijele gore, gdje je vatra zahvatila šumske četinarske komplekse, koje je nemoguće odbraniti zbog izuzetno nepristupačnog terena.

Situacija u plužinskoj opštini je znatno bolja i smanjena je opasnost od odrona, jer su lokalizovani požari u kanjonu Pive, koji su buknuli prije 15 dana.

Komandir plužinske Službe zaštite i spašavanja Lazar Jovović kazao je agenciji MINA da očekuju da bi magistrala od Plužina ka Šćepan Polju od sjutra mogla biti otvorena za saobraćaj, dok se ponovo saobraća prema selu Mratinje, gdje je požar lokalizovan.

„Radnici Pilane Brezna ugasili su požar kod Sinjca, a više ne gori ni na katunu Štirno. Vatra je izbila na Mlječevim gredama na granici sa nikšićkom opštinom, gdje su u plamenu veliki šumski kompleksi“, kazao je Jovović.

U šavničkoj opštini požari su lokalizovani u Gornjoj Bukovici i Dragišnici, a gori na na planini Vojnik, graničnikom sa nikšićkom opštinom.

Bonus video: