Knjiga koju Angela Merkel neće pročitati i koja poziva Njemce na buđenje

U knjizi je riječ o krađi ideja kod političkih protivnika, nivelisanju partijskog sistema sve do svestranačke države...
0 komentar(a)
Angela merkel, Foto: Rojters
Angela merkel, Foto: Rojters
Ažurirano: 26.08.2012. 10:59h

Knjiga "Kuma" Gertrud Keler do sada je najoštriji obračun sa stilom vladanja Angele Merkel. Autorka u knjizi kancelarku opisuje kao opasnost po demokratiju. Knjiga Njemce poziva na buđenje.

Dojče Vele navodi da je „Kuma“ knjiga koju njemačka kancelarka po svemu sudeći neće pročitati.

Po kuloarima se, kako navode, priča da je Angela Merkel, nakon što je pročitala prve redove odlomka ove knjige objavljenog u listu „Frankfurter Algemajne cajtung“, taj članak zaprepašćeno odgurnula na stranu. Pa ipak, anti-Merkel knjiga od 300 stranica iz pera 71-godišnje Gertrud Keler, publicistkinje i bliske saradnice bivšeg kancelara Helmuta Kola, mogla bi da postane bestseler u političkom Berlinu. Prilikom predstavljanja knjige, više od 80 novinara i šest televizijskih timova tiskalo se oko autorke.

Angelu Merkel, koja u političkom Berlinu već odavno nosi nadimak mama (Mutti), Gertrud Heler u svojoj knjizi naziva „kumom“ koja uvodi „tihu varijantu autoritarnog širenja vlasti kakva u Njemačkoj još nije postojala“

U knjizi je riječ o krađi ideja kod političkih protivnika, nivelisanju partijskog sistema sve do svestranačke države, nemarnom ophođenju sa pravnim normama, etičkim standardima, sa parlamentom i ustavom – što je u posljednje vrijeme u viša navrata kritikovao i savezni ustavni sud – ukratko, o propadanju političkog morala. Sve to ide na račun „sistema M“, iliti sistema Angele Merkel.

Sugeriše se da bi sve to moglo imati veze sa 35 godina koje je Angela Merkel provela u diktatorskom režimu u Istočnoj Njemačkoj. Niko ne zna tačno šta Angela Merkel misli, ona je u Njemačkoj Demokratskoj Republici naučila da čita između redova, da nastupa tiho, da nikad ne kaže previše i da bude nepovjerljiva, izjavila je autorka prilikom predstavljanja knjige. Podnaslov knjige glasi „Kako Angela Merkel preuređuje Njemačku“.

I ostali Evropljani bi trebalo da budu zabrinuti zbog pohlepe za vlašću Angele Merkel, zato što kancelarka Evropi upravo oblači „njemačko odijelo“

Mnogi konzervativci iz Hrišćansko-demokratske unije osjećaju se satjeranim u tjesnac i obespokojenim zato što Angela Merkel više ne stoji iza nekih društvenih normi, smatra autorka.

Kao primjer navodi nagle promjene u nuklearnoj politici, koje je Merkelova praktično preko noći uvela, ukidanje vojne obaveze i odstupanje od klasične slike o porodici – u Hrišćansko-demokratskoj uniji se diskutuje o jednakom tretmanu homoseksualnih brakova kada je riječ o poreskim olakšicama.

Autorka knjige „Kuma“ Gertrud Heler i sama je odavno članica Hrišćansko-demokratske unije i bila je savjetnica Helmuta Kola.

Bonus video: