Što laganija jela i mnogo tečnosti tokom vrelih dana

“Srčani bolesnici teže podnose ekstremno hladne uslove, ali ono što im zapravo smeta su nagle promjene temperature"
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2012. 07:32h

Tokom visokih ljetnjih temperatura posebno su ugroženi asimptomatski srčani bolesnici. Na mjestu malog suženja krvnog suda, teška dehidracija može da stvori krvni ugrušak koji može da prekine cirkulaciju i dovede bolesnika u životnu opasnost, kaže u razgovoru za “Vijesti” prim dr sci. Svjetlana Zeković, govoreći o uticaju velikih vrućina na srčane bolesnike.

Međutim, kako kaže, to može biti opasno i za mlađe osobe sa oštećenjem površnog dijela krvnog suda-endotela, sa endotelnom disfunkcijom ili aterosklerozom krvnih sudova.

“Ljeto i sunce gode kardiovaskularnom sistemu, ali to može da bude i rizično. Toplota širi krvne sudove i spušta pritisak”, navodi ona.

Kaže kako klimatske promjene najviše smetaju starijima, jer oni nemaju malu sposobnost adaptacije.

“Srčani bolesnici teže podnose ekstremno hladne uslove, ali ono što im zapravo smeta su nagle promjene temperature, hladno-toplo ili obrnuto. Nagla promjena dovodi do takozvanog toplotnog stresa”, kaže ona.

“Srčani bolesnici teže podnose ekstremno hladne uslove, ali ono što im zapravo smeta su nagle promjene temperature"

Objašnjava da je posljedica toga širenje, dilatacija krvnih sudova, pad pritiska, kompenzatorno ubrzanje srčanog rada.

“Sve to dovodi, ne samo do toplotnog udara, već i do šloga ili srčanog udara, a nekada i do fatalne manifestacije bilo kakve bolesti”, kaže dr Zeković.

Bez napornog fizičkog rada

Naglašava da je vrlo bitno da temperatura u kući ili automobilu, ne bude veća od 5-7 stepeni, u odnosu na spoljšnju temperaturu.

“Poželjno bi bilo provesti nekoliko minuta sa isključenom klimom, pa tek onda izaći van”.

Ističe da prostorije treba redovno provjetravati i obezbijediti redovnu cirkulaciju vazduha.

“Takođe, klime se moraju redovno održavati, jer su rasadnici štetnih mikroorganizama”, kaže.

Tokom visokih temperatura, kako navodi, akcenat je na uzimanju adekvatne količine tečnosti.

“Naš organizam sadrži 75-80 odsto tečnosti. Kada osjetimo žeđ, mi smo već dehidrirani. To se najviše manifestuje na ćelije sprovodnog sistema u srcu, kao i centralnog nervnog sistema”, kaže.

Dr Zeković ističe da posljedica može biti elektrolitni disbalas koji povlači druge negativne metaboličke reakcije u organizmu.

“Neophodno je unositi najmanje do 2 litra tečnosti dnevno u raznim varijantama. Voda, čajevi, sokovi, supe... a u ljetnjem periodu i više”, naglašava.

Takođe, navodi da je je bitno prilagoditi ishranu, posebno kod kardioloških bolesnika.

“Neophodno je unositi najmanje do 2 litra tečnosti dnevno u raznim varijantama. Voda, čajevi, sokovi, supe... a u ljetnjem periodu i više”

“Preporučuje se lakša ishrana: salate, kuvana hrana, povrće, voće, žitarice, riba”, kaže ona.

Ističe da treba izbjegavati kafu, alkohol, masnu prženu hranu.

“Srčani bolesnici i starije osobe, kod visokih temperatura, treba da izlaze iz kuće samo u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima i svakako da ne obavljaju teže fizičke poslove”, savjetuje dr Zeković.

Bonus video: