Britanski muzej neće vratiti, već će pozajmiti predmete Akropolju

Britanski muzej je više puta odbio pozive Grčke da im vrate skulpture uz argument da su one dio svjetskog nasljeđa i da više posjetilaca može da ih vidi u Londonu
60 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2012. 20:12h

Britanski muzej demantovao je navode direktora muzeja Akropolj da namjerava da vrati Grčkoj fragmente skulptura sa Partenona.

Britanski muzej saopštio je da je "otvoren za razgovore o kratkoročnom zajmu nekih od predmeta, ali ne i da ih trajno vrati".

Direktor muzeja Akropolj Demetrios Pantermalis je rekao da je na samitu Uneska u junu predložio da se manji djelovi čuvenog mermernog reljefa sa Partenona vrate Grčkoj i da će razgovori o tome biti organizovani narednih sedmica.

"Predložio sam kolegama iz Britanskog muzeja da nam vrate glave, ruke i noge sa tijela skulptura sa Partenona koji se mogu ponovo staviti na svoje mjesto. Predlog je u načelu prihvaćen, a na jesen ćemo o tome razgovarati", rekao je on, prenosi AFP.

Grčka je godinama tražila da joj se vrate neprocjenjive mermerne ploče koje je 1806. godine Lord Elgin uzeo iz hrama dok je Grčka bila pod okupacijom Otomanskog carstva i prodao ih Britanskom muzeju.

Britanski muzej je više puta odbio pozive Grčke da im vrate skulpture uz argument da su one dio svjetskog nasljeđa i da više posjetilaca može da ih vidi u Londonu.

Novi muzej na Akropolju otvoren je 2009. i u njemu je određen prostor specijalno za izlaganje sporne kolekcije.

Pantermalis kaže da je pitanje mermernih skulptura i dalje "tabu" i da bi novi predlog o vraćanju manjih komada mogao da posluži u "rasplitanju klupka".

Britanski muzej saopštio je danas da je pristao da razmotri "partnerstvo" u vezi sa pomenutim fragmentima, ali ne i njihovo vraćanje.

Bonus video: