Favorit kladionica

Murakami ima najviše šansi za Nobela

Autor “Norveške šume“ i “IQ84“ ima šanse 10:1 da ove godine osvoji najznačajnije književno priznanje na svijetu
0 komentar(a)
Haruki Murikami, Foto: Guardian.co.uk
Haruki Murikami, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 25.08.2012. 19:22h

Najviše šansi da ove godine osvoji Nobelovu nagradu za književnost, ako je vjerovati britanskim kladionicama, ima japanski pisac Haruki Murakami.

Autor “Norveške šume“ i “IQ84“ ima šanse 10:1 da ove godine osvoji najznačajnije književno priznanje na svijetu. Murakami je i prethodnih godina razmatran kao jedan od kandidata za Nobela.

Kako prognoziraju kaldioničari, nisu male šanse i da Albanija dobije svog prvog nobelovca za književnost jer se u konkurenciji našao pisac Ismail Kadare (14:1).

Poređenja radi, prenosi britanski „Gardijan“, prošlogodišnji dobitnik nagrade, Šveđanin Tomas Transtremer bio je drugi na listi kladioničarske kuće “Ladbrokes“. Njegove šanse za pobjedu prošle jeseni bile su 9:2.

U trci je i kineski pisac Mo Jan kao i Holanđanin Ces Notebom, obojica imaju jake šanse (12:1) za pobjedu. Osim Murakamija, kladioničari velike šanse daju i pjesnicima Adonisu (Sirija) i Ko Unu (Južna Koreja).

Predsjednik Švedske akademije Peter Englund otkrio je ranije da se 46 pisaca prvi put ove godine nalazi na listi nominovanih, koja broji 210 imena. Među potencijalnim dobitnicima sa pristojnim šansama su i Ijan Mejkuan, Bob Dilan, Filip Rot i Kormak Makarti.

Preporučujemo za Vas