Mještani Gornjih Brestica: Vatru pale naše komšije

Ako u dva dana na pet planina izbiju požari na visini preko 1.400 metara, onda ne mogu da kažem da su slučajno nastali“, kaže Dimitrije Tomašević
57 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2012. 07:57h

Nebo iznad Nikšića je bijelo, a miris dima osjeća se svuda. Nije ni čudo, ako je samo juče na teritoriji opštine bilo aktivno 12 požara. A tako je danima. I dok se vatrogasci, mještani, dobrovoljci i spasilačke ekipe danima bore sa vatrenom stihijom, drugi pale.

„Ovo je posao za neke druge organe. Ako u dva dana na pet planina izbiju požari na visini preko 1.400 metara, onda ne mogu da kažem da su slučajno nastali“, kaže Dimitrije Tomašević, komandir nikšićke Službe zastite i spasavanja.

„Pošto mi u Crnoj Gori ne znamo ko šta radi i dovijeka govorimo o nepoznatim počiniocima, red je da neko progovori o imenima. Mi znamo ko je ovo zapalio. To su naše komšije koje smo prijavili policiji, tako da je sada sve na državnim organima. Ovo je sramota. Dok se mi borimo sa vatrom i spasavamo kuće i imanja, oni pale i požar koriste da bi ukrali kamion drva. Ovuda su 1943. godine prošli Italijani i Njemci i niko od njih nije palio šumu. Ali ovi naši to uradiše“, ogorčeno priča Slavko Krivokapić iz Gornjih Brestica, koji sa komšijama već šest dan gasi požar.

Prije dva dana izgorjela je kuća Svetozara Vukovića iz Broćanca, kao i dvije kolibe i štale Jovanke Jovović i njenog rođaka Pera.

„Vuković i Jovovići samo ljeti izdižu, ali sada nijesu bili u kući i kolibama. Da jesu, vjerovatno bi uspjeli da ih spasu, ili bi alarmirali ljude da pomognu. Ovdje smo već šesti dan i na izmaku smo snaga. Dolje je čitavo selo izgorjelo. Spasli smo osam kuća zahvaljujući mještanima, dobrovoljcima i vatrogascima iz Nikšića. Sada su u opasnosti kuće Gojka Tomanovića i Vuka Simovića. Još tri su u kritičnoj situaciji. Daćemo sve od sebe da ih spasimo, ali ne znam šta će biti“, nemoćno širi ruke Krivokapić.

Juče je sa mještanima Brestica bila i ekipa „Vijesti“, a u gašenju požara učešće su uzeli i novinari i fotoreporteri. Nažalost, sav posao je izgledao uzaludan, jer dok su ugasili vatru na jednom kraju, ona se već razbuktala na drugom.

„U određenim momentima činimo napore samo da spasimo kuće, jer drugo ne možemo ništa da uradimo. Tako smo prethodnih dana spasli 11 kuća. Ovdje sprečavamo požare da iz podnožja ne odu u planinu Pusti lisac, gdje se nalazi visokokvalitetna šuma, i gdje bi šteta bila velika“, kaže Tomašević, kome telefon ne prestaje da zvoni.

Zovu ljudi sa svih strana da ga obavijeste o novim požarima. Vatrogasci i on se trude da svuda stignu, ali u pitanju je velika teritorija, tako da ne mogu biti na svakom koraku u svakom trenutku.

Porodice su ovih dana zaboravile na njih, a tako im je, kažu, uvijek ljeti. Svakoga bole porazi, ali njih najviše, jer poslije vatrene stihije ostane pustoš.

Mještani se plaše da vatra ne stigne do planine Pusti lisac koja je, kako rekoše, pravi šumski dragulj.

Vuko Simović ima 65 godina i u kući živi sa suprugom. Gasi vatru danima, na konja nosi vodu, tu je i stari vojni kamion, ali se plaši da je sve uzaludno

„Pusti lisac je planina u središtu Crne Gore, bogata šumom i ona nije gorjela 64 godine. Ako tu vatra uđe, a plašimo se da će se to dogoditi, onda je ova šuma uništena. Desiće se kao sa planinom Nenad, koja je nekada bila bogata šumom, a sada je gola“, kaže Slavko.

Makadamskim putem, starim vojnim kamionom mještani idu do prve bistijerne gdje uzimaju vodu, onda kamionom idu dokle mogu. Gdje kamion stane, konj nastavi. Na njega natovare bidone, a mještani na leđa naprtnjače, pa pravo u vatru. Kada ne mogu da se izbore sa njom, prave „kontrapožar“, kao što je to juče radio Tomašević.

„Ovo je najlakši način zaustavljanja vatre. Napravi se kontrapožar i onda vatrena stihija dođe do granice koju smo mi odredili, pa pošto nema gdje dalje da ide, mora se vratiti nazad i onda sa 70 litara vode možemo ugasiti vatru koja je u liniji od 500 metara“, kazao je Tomašević.

Komšije smo prijavili policiji, tako da je sada sve na državnim organima

Mještani se nadaju da će im uskoro stići i pomoć „sa neba“ i da će sektor za vanredne situacije poslati avione. Sa njima su juče bili i članovi spasilačkog kluba „Extrem“, koji su, kako su kazali, tu i zimi i ljeti. Zimi na motornim sankama donose hranu i prevoze bolesne, ljeti sa naprtnjačama na leđima gase požare.

„Vatrogasci i članovi kluba ’Extrem’ nam pomažu, ali ne mogu da stignu svuda, jer gori na sve strane. Avioni su nam spas, pa molimo Begovića da ih pošalje zbog ovih kuća, imanja i ogromnog šumskog bogatstva. Ali ne kao što je uradio prije dan-dva, pa je pilot vatru promašio za 500 metara i vodu prosuo na kontrastranu“, kazao je Krivokapić.

Kada je ekipa „Vijesti“ otišla ostavila je za sobom brda prekrivena dimom, vatru na sve strane i mještane, vatrogasce i spasioce koji su odlučili da se bore dok god budu mogli.

Komšije smo prijavili policiji, tako da je sada sve na državnim organima. Ovo je sramota. Dok se mi borimo sa vatrom i spasavamo kuće i imanja, oni pale i požar koriste da bi ukrali kamion drva, ogorčeno priča Slavko Krivokapić

Bez struje dva dana

Vuko Simović ima 65 godina i u kući živi sa suprugom. Gasi vatru danima, na konja nosi vodu, tu je i stari vojni kamion, ali se plaši da je sve uzaludno.

„Nikako nam je. Gasimo vatru po cijeli dan i noć. Kuća je do doveče gotova, ali šta da se radi. Bježaćemo pred vatrom, a kuću nek đavo nosi. Izgorjeli su dalekovodi, sve je tandarisano, pa struju nemamo već dva dana“, kaže Vuko.

Ništa bez vatrogasaca

Na teritoriji opštine Nikšić juče je bilo aktivno 12 požara, od toga osam u šumskim kompleksima Bijele gore, Somine, Njegoša, Zle gore i Golije. „Najkritičnije je u Bresticama i Goliji. Radi se uglavnom o nepristupačnom terenu i, nažalost, nanosi se velika materijalna šteta. Novi požari su izbili u Pragi, Dragovoljićima i Bratogoštu. Potrebna nam je pomoć sektora za vanredne situacije, ali bez vatrogasaca i vatrogasne čizme požari ne mogu da budu uspješno lokalizovani i ugašeni“, kazao je Tomašević.

Ugrožene kuće u Bokovu

Ulcinjski vatrogasci su se juče sa vatrenom stihijom borili na padinama Možure, prema Baru.

“Na sto metara smo od repetitora. Branimo da vatra ne dođe do vrha i da se ne ’prelije’ na našu stranu, jer bi u tom slučaju, ne daj bože, došla na prag grada”, kazao je juče “Vijestima” načelnik spasilačke službe Ulcinja Fljamur Selović.

U mjestima u kojima je vatra gutala sve pred sobom juče je bilo tiho. Mještani su još u šoku, a većina njih je evakuisala familije. Vatrogasci su se nekoliko prethodnih dana borili da vatra ne stigne do kuća u selima Sveti Đorđe, Gač, Briska Gora i Zoganje, ali, nažalost, nijesu uspjeli da spasu sprat crkvene kuće u Svetom Đorđu. Juče je u popodnevnim satima izbio požar na tunelu na putu Cetinje - Podgorica.

Vatra se na tom području praktično spustila do kuća, ali nijedna nije ugrožena, jer su vatrogasci konstantno na terenu i za sada sve drže pod kontrolom

Vatrogasci su bili prinuđeni da na svakih deset munuta zaustavljaju saobraćaj, kako bi mogli da ugase vatru. U cetinjskoj opštini juče su bila aktivna tri požara. Vatrogasci imaju posla i u Katunskoj nahiji gdje se požar rasplamsao na području Lastve čevske i planine Nenad.

Kako je “Vijestima” kazao komandir cetinjske jedinice Peđa Moštrokol, vatra u tom dijelu došla je od nikšićke opštine. On kaže da je požar zahvatio borovu šumu, ali da u toj nahiji nijesu ugrožene kuće.

Međutim, na Bokovu nije ništa bolje ni nakon četiri dana. “Vatra se na tom području praktično spustila do kuća, ali nijedna nije ugrožena, jer su vatrogasci konstantno na terenu i za sada sve drže pod kontrolom. U lokalizovanju požara mnogo pomažu mještani Bokova”, kazao je Moštrokol. On je dodao da su vatrogasci juče uspjeli da potpuno lokalizuju požar na brdu iznad Dobrskog sela

Galerija

Bonus video: