Izgorjela kuća u Bresticama

Komandir nikšićke Službe zaštite i spašavanja Dimitrije Tomašević kazao je da je vatra zahvatila pojas u dužini 12 kilometara od Trubjele ka Pustom liscu i Broćancu
0 komentar(a)
Požar, Vatrogasci, Foto: Arhiva "Vijesti"
Požar, Vatrogasci, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.08.2012. 13:11h

U Srnom Dolu kod sela Broćanac izgorjela je kuća Svetozara Vukovića, a u susjednim Bresticama kolibe i štale domaćinstava Jovanke Jovović i njenog rođaka Pera.

Komandir nikšićke Službe zaštite i spašavanja Dimitrije Tomašević kazao je da je vatra zahvatila pojas u dužini 12 kilometara od Trubjele ka Pustom liscu i Broćancu.

„Pokušavamo da zajedno sa mještanima i članovima nikšićkog Spasilačkog kluba Ekstrem spriječimo da plamen zahvati šumski kompleks planine Pusti lisac, jer bi šteta bila neprocjenjiva, a požar bi bilo teško zaustaviti u širenju ka selima Katunske nahije“, rekao je Tomašević.

Prema njegovim riječima, uspjeli su da odbrane osam kuća u selu Brestice kod Trubjele, ali je još ugroženo pet - šest domova zbog novih požara koji su izbili u podnožju Pustog lisca.

Na području nikšićke opštine požari bjesne na 12 lokacija, a najkritičnije je u Bresticama i Goliji, gdje su vatrogasci, mještani i radnici Šumske uprave za sada uspjeli da vatra ne zahvati kuće.

Kako je kazao Tomašević, vatra se širi na cijelom području opštine, a novi požari izbili su u Pragi, Dragovoljićima i Bratogoštu.

Prema njegovim riječima, u plamenu je i dalje južna strana brda Gostac, vatra se primiče vrhu i vjerovatno će se preseliti i na sjeverni dio, a riječ je veoma nepristupačnom terenu, što otežava napore da se požar lokalizuje.

„ Zahvaćeni su i šumski četinarski kompleksi na planini Somina, koja povezuje nikšićko seosko područje Golije i Banjana, ali kuće nijesu ugrožene. Iako je nepristupačan teren vatrogasci, mještani, lugari, radnici Šumske uprave i spasilačke ekipe pokušavaju da ugase požare kako bi smanjili štetu“, kazao je Tomašević.

Gori i u podnožju Zle gore na više lokacija i vatra se širi ka planini Njegoš, a veliki požar bukti na Bijeloj Gori, koji se nekoliko kilometara raširio i na hercegovačkoj granici, kao i prema Nudolu.

Bonus video: