Armstrong je prevarant? Ostaje bez svih titula sa Tura

Armstrong je čak sedam osvajao prestižno takmičenje, a biće mu doživtno zabranjeno da se bavi profesionalnim biciklizmom
10 komentar(a)
Armstrong, Foto: Beta/AP
Armstrong, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.08.2012. 12:43h

Lens Armstrong ostaje bez svih titula na "Tur de Fransu" jer je odustao od borbe protiv optužbi Anti-doping agencijom SAD za doping.

Armstrong je čak sedam osvajao prestižno takmičenje, a biće mu doživtno zabranjeno da se bavi profesionalnim biciklizmom.

"Postoji trenutak u životu svakog čovjeka kada mora da kaže da je više dosta", rekao je Armstrong, "Za mene, taj trenutak je došao sada. Borio sam se sa tvrdnjama da sam varao i da sam imao nepravednu prednost na putu do mojih sedam pobjeda na "Turu" od 1999. godine".

Oglasila se i Anti-doping agencija, iz koje su potvrdili oduzimanje titula Armstrongu i doživotnu zabranu.

"Ovo je tužan dan za sve nas koji volimo sport i naše heroje", rekao je Trevis Tajgart, izvršni direktor Anti-doping agencije SAD.

"Ovo je pravi srceparajući primjer kako kultura sporta i pobjeda po svaku cijenu, ostavlja u sjenci fer takmičenje, ali je za čiste sportiste podsjetnik za nadu za buduće generacije koje će se boriti na istom terenu, bez korišćenja dopinga", istakao je Tajgart.

Armstrong se iz biciklizma povukao prošle godine, a sportski heroj je postao nakon što se vratio takmičenjima nakon što je pobijedio rak.

Na "Turu" je pobijeđivao od 1999. do 2005. godine.

Bonus video: