Snimaju se filmovi o životu Pontija Pilata, Kainu, Noju i Mojsiju

“Deadline” je objavio u julu da se Vil Smit sprema da režira prvijenac „The Redemption of Cain” (Kainovo iskupljenje) u kome bi trebalo da igra i naslovnu ulogu
248 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2012. 08:43h

Filmovi zasnovani na životima Noja, Mojsija i sukobljene braće Kaina i Avelja trebalo bi da stignu u bioskope u narednih nekoliko godina, pod budnim očima reditelja Darena Aronofskog, Ridli Skota, Stivena Spilberga i Vila Smita.

Kao da to nije dovoljno, biblijskih junaka na jednom mjestu, sada je i holivudski studio Warner Bros „bacio oko” na produkciju filma o nešto manje omiljenoj ličnosti iz Novog zavjeta: Pontiju Pilatu, piše B92.

Izvršioci studija su otkupili scenario Vere Blasi (Woman on Top) u namjeri da snime visokobudžetni istorijski ep. Njen scenario prati Pilatov razvoj od osjetljivog mladića i sina rimskog plemića, do neodlučnog prokuratora Judeje, zaključno sa čuvenim naređenjem da se Isus Hrist razapne na krst.

“Deadline” je objavio u julu da se Vil Smit sprema da režira prvijenac „The Redemption of Cain” (Kainovo iskupljenje) u kome bi trebalo da igra i naslovnu ulogu.

„Noje” Darena Aronofskog već je počeo sa snimanjem - Rasel Krou je u glavnoj ulozi, dok Stiven Spilberg i Ridli Skot pripremaju, svaki za sebe, filmske epove o Mojsiju.

Scenario prikazuje rimskog prefekta (vladao je 26-36. god) kao nesrećnu figuru uhvaćenu usred antagonističkih vjerskih frakcija koji je bio primoran da donese sudbinsku odluku nakon što je shvatio da mu očajnički treba podrška naroda.

U priči se, osim Hrista, pojavljuju imperatori Kaligula i Tiberije kao i ličnosti iz Novog zaveta Jovan Krstitelj, Saloma i Marija Magdalena.

Blasijeva je rekla za sajt “Deadline” da je skoro deset godina vršila istraživanja za priču, pre nego što je napisala komad koji je „80 odsto zasnovan na istorijskim činjenicama a 20 odsto na dramskoj slobodi”.

„Iz rimskih i jevrejskih istorijskih knjiga i iz četiri Jevanđelja dobijate sve dostupne podatke, a onda imate prostora za spekulaciju i tumačenje lika Pontija Pilata i njegovu dilemu.

On je sjajna figura za ilustraciju konteksta u kom se Raspeće odigralo. Ako na njega gledate iz perspektive rimskog prefekta toga vremena, to vam ostavlja prostor za istraživanje političke situacije u Judeji i šta je tačno značilo živeti u zemlji pod okupacijom Rimskog carstva” - kazala je ona za “Deadline”.

Bonus video: