Krik za čovječanstvom pod Lovćenom

Ukupan broj izabranih (publike i umjetnika) neće ni u kom slučaju prelaziti unaprijed određen broj od 200 ljud
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2012. 09:21h

Predstava “Krik za čovječanstvom” po tekstu Srećka Kosovela biće premijerno izvedena u Kampu Ernesto Če Gevara u okviru programa “Otpor i ritam”.

“Krik za čovječanstvom” je angažovana predstava u koprodukciji Kampa i festivala Ex Ponto iz Ljubljane, a biće izvođena na crnogorskom i slovenačkom jeziku. Autori predstave su slovenački umjetnici Renata Vidič, Tereza Gregorič, Urša Adamič, Bine Skrt, Siniša Gačić, Maruša Majer, Tina Gunzek, Rok Kunaver, Rok Kravanja, Klemen Janežić.

Autor multumedijalnog spektakla koji će se odvijati 24 sata 8. i 9. septembra na obroncima Lovćena je crnogorski reditelj Slobodan Milatović, komandant je glumac Branislav Lečić, Če Gevara je Srđan Grahovac, dok je urednik radio CHE-a, umjetnik Igor Lazić - Niggor.

Već mjesec dana traje prijavljivanje zainteresovanih za učešće u kampu, jer publika je ujedno i aktivni učesnik, a prema riječima organizatora, prijavljivanje traje do sjutra.

Ukupan broj izabranih (publike i umjetnika) neće ni u kom slučaju prelaziti unaprijed određen broj od 200 ljudi, saopštili su organizatori.

Do sada je napravljena pred- selekcija prijavljenih učesnika iz Crne Gore, a već je napravljen izbor učesnika iz regiona.

Tokom prijavljivanja, svaki kandidat je bio dužan da popuni upitnik koji se nalazi sajtu www.camp-che.me.

“Pri selekciji se vodi računa o polnoj i starosnoj strukturi; u nekim slučajevima o vještinama i regionalnoj zastupljenosti. Takođe, prijavljivale su se veće grupe ljudi, te nam je i to bio jedan od kriterijuma.

Zainteresovani su u dijelu motivacija, objasnili razloge zbog kojih su se prijavili, koje su u većini slučajeva bili jako zanimljivi, što je u nekim slučajevima bio presudan kriterijum” - kazali su “Vijestima” iz Kampa.

Kada je riječ o umjetničkoj akciji Art orijentacija, za sada je izabrano osam umjetnika čija će imena organizator saopštiti sljedeće sedmice, a putem onlajn konkursa prijavili su se umjetnici iz Crne Gore, Rusije, Kosova, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Tema umjetničkih radova je bila slobodna, ali su umjetnici ostali u okvirima koncepta Kampa.

" Radovi su zanimljivi, različiti i pokrivaju više-manje sve umjetničke forme. Najveći broj je iz likovne umjetnosti, instalacije, performansi, fotografije… Umjetnici će stvarati u tačno određenim lokacijama tj. donekle sakrivenim prostorima, a učesnici (publika) će, uz pomoć unaprijed pripremljenih mapa, pokušavati da pronađu njihove lokacije i pogledaju njihove nastupe” - rekli su organzatori, dodajući da se vodilo se računa o različitosti radova, njihovoj originalnosti, mogućnosti njihove prilagodljivosti prostoru..

Program kampa je sastavljen od nekoliko segmenata, a to su prvenstveno moralno–politička obuka: “Gerlia i drugi društveni pokreti” u kojoj će se pojaviti ličnosti iz javnog života regiona i Evrope. Koncipiran u formi debata/diskusija, ovaj dio program će trajati 4 sata i okupti značajna, zanimljiva imena kao npr: Drago Pilsel, novinar i teolog sa temom “Lični integritet i nacionalni identitet”, Jordan Plevneš dramski pisac iz Makedonije sa temom “Privatna revolucija”; Paola Petričević “ iz Crne Gore “Feminizam i antikonformizam”, Simon Kardum, filozof i kritičar iz Slovenije, Dino Mustafić, reditelj iz BH, Skeljzen Malići, filozof sa Kosova...

Rambo Amadeus će takođe nastupiti u moralno – političkoj obuci sa temom: “Profit protiv planete”.

Bonus video: