Istanbul je svjetski centar kulture

Drugi na listi najznačajnijih gradova u oblasti kulture je Johanesburg, koji predstavlja neku vrstu spone sa ostatkom afričkog kontinenta
5 komentar(a)
Istanbul, Foto: Arion.lupacovka.cz
Istanbul, Foto: Arion.lupacovka.cz
Ažurirano: 24.08.2012. 09:44h

Istanbul je svjetski centar kulture, pokazalo je istraživanje koje je sprovela britanska konsultantska firma Najt Frenk, prenosi Beta.

U okviru projekta Izvještaj o kulturi u svijetu 2012. (World Cities Culture 2012), britanska firma istraživala je značaj kulture u javnom i političkom životu svjetskih gradova.

Na osnovu 60 pokazatelja, uključujući broj nacionalnih muzeja, bioskopa, pozorišta, knjižara i spomenika na listi svjetske baštine UNESKO-a, Istanbul je ponio titulu svjetskog centra kulture

Jedan od razloga zbog kojeg je turski grad ponio tu titulu je činjenica da predstavlja spoj drevnog i modernog, uz bogatu istoriju, arhitekturu, brojne muzeje i kulturne manifestacije, navode autori projekta, spovedenog u saradnji sa Siti prajvat bankom.

Drugi na listi najznačajnijih gradova u oblasti kulture je Johanesburg, koji predstavlja neku vrstu spone sa ostatkom afričkog kontinenta u domenu kulture i trgovine, navodi se na sajtu projekta.

Treći na listi je London, a potom slijede Mumbaj, Njujork, Pariz, Sidnej, Šangaj, Tokio, Berlin, Sao Paolo i Singapur.

Bonus video: